Zaradi vseh spomladanskih težav se je tudi slovensko državno prvenstvo v nogometu precej zavleklo v visoko poletje. Predzadnja sreda v juliju pa nam bo le postregla s prvakom 29. državnega prvenstva. Odločilna tekma bo v Celju, kjer bodo domačini lovili svojo prvo prvenstveno zvezdico, možnost za naslov pa ima še naprej tudi ljubljanska Olimpija.

Tekma sezone za današnja tekmeca v Celju je bila kar malce presenetljivo zaupana glavnemu sodniku Slavku Vinčiču

Finale sezone, ena za vse. Štiriinštirideseti obračun Celja in Olimpije bo po 374 dneh, odkar sta današnja tekmeca odigrala prvo tekmo letošnje sezone, odločal o naslovu prvaka. Celjani so v prednosti, točkovni in predvsem psihološki. Naloga ne bo enostavna, na drugi strani Celjani še nikoli niso bili tako blizu naslova. Dvakrat jim je pokal izpred rok speljal štajerski tekmec iz Maribora. Leta 2015 so vijoličaste dolgo lovili pod vodstvom trenerja Simona Rožmana, še bližje tako želeni lovoriki pa so bili leta 2003, ko jim je pokal spolzel iz rok prav na medsebojnem obračunu, ne sicer v zadnjem krogu. Pri obeh poskusih naskoka na vrh slovenskega nogometa je bil zraven zdaj tehnični direktor celjskega prvoligaša in s 488 nastopi rekorder po številu odigranih tekem v prvi ligi Sebastjan Gobec.

"Želel sem si, da bi prej postali prvaki. Vedno je za vsakega športnika težko igrati takšne tekme. Podobno kot v finalu lige prvakov je finalist "luzer" in je treba živeti po tem, ko si zapravil priložnost. Jaz sem to kot igralec že doživel. To ti ostane. Kljub vsemu bi to rad obrnil sebi v prid." – Dušan Kosič

Zaradi začasne splošne omejitve oziroma prepovedi zbiranja ljudi in ob doslednem upoštevanju ukrepov in priporočil stroke za preprečevanje širjenja novega koronavirusa bo danes lahko na stadionu žal le 500 ljudi. Kapacitete so bile hitro zapolnjene, del finala sezone bodo lahko dolgoletni podporniki domačega kluba, lastniki aktualnih sezonskih vstopnic ter obe navijaški skupini. Številni bodo torej ostali pred stadionom, kjer bo za varnost skrbela tudi specialna enota slovenske policije.

Marko Cirman