Dizel, bencin, zadnje čase še elektrika – to so osnovne pogonske možnosti, ki jih poznamo in so nam razumljive. Tudi za hibride ste vsi seveda slišali, mnogi nekatere tudi poznate, najbolj zagotovo toyotine, ki so na tržišču že več kot 20 let. Spomniti pa moramo, da je zdaj je precej proizvajalcev, ki ponujajo hibridna vozila in da so med njimi tudi kar precejšnje razlike. Ker je tudi oznak kar nekaj, se prav lahko med vsemi temi kraticami tudi z lahkoto zmedemo. Andrej Brglez razloži, da v osnovi poznamo tri hibridna vozila: hibridno električno vozilo, priključno hibridno električno vozilo in mehko električno hibridno vozilo.
Posvetimo se tudi novemu vozilu, ki je za mnoge Slovence še vedno avtomobil številka ena, za mnoge že več kot 40 let. Golf morda za koga v zadnji osmi generaciji celo ne bo najboljši, je pa zagotovo s svojo digitaliziranostjo avtomobil prihodnosti, da ne rečemo avtomobil iz prihodnosti.

V osnovi poznamo tri vrste hibridnih vozil: hibridno električno vozilo, priključno hibridno električno vozilo in mehko električno hibridno vozilo.

Dizel, bencin, zadnje čase še elektrika – to so osnovne pogonske možnosti, ki jih poznamo in so nam razumljive. Tudi za hibride ste vsi seveda slišali, mnogi nekatere tudi poznate, najbolj zagotovo toyotine, ki so na tržišču že več kot 20 let. Spomniti pa moramo, da je zdaj je precej proizvajalcev, ki ponujajo hibridna vozila in da so med njimi tudi kar precejšnje razlike.  Ker je tudi oznak kar nekaj, se prav lahko med vsemi temi kraticami tudi z lahkoto zmedemo. V osnovi pa poznamo tri hibridna vozila: hibridno električno vozilo, priključno hibridno električno vozilo in mehko električno hibridno vozilo. Pri izbiri je seveda najbolj pomembno, da se sami s seboj pogovorimo, kako, kdaj in koliko bomo hibridno vozilo uporabljali – tako bo naša odločitev lahko najbolj racionalna.

V naši nekdanji skupni državi je bilo bogov morda več, ne samo eden. No, nedvomno je bil med avtomobili golf tisti, ki je bil izjemno zaželen in čislan, bog med avtomobili, bi lahko rekli. Takrat so jih sestavljali nekaj časa v Tovarni avtomobilov v Sarajevu, kar se morda sliši priročno, a kljub temu do golfa ni bilo lahko priti. Čakalo se je v  vrsti, potovali smo tudi v Sarajevo in tam poskušali priti do njega, ker je bilo to pogosto lažje ali pa sploh edino možno. Seveda pa  Volkswagnov golf ni bil priljubljen le po balkanskih deželah, kar potrjuje podatek, da so jih do zdaj v dobrih 46 letih prodali že več kot 35 milijonov. Tako je golf najbolje prodajani avtomobil v Evropi, pri nas v Sloveniji pa bi tudi bil, če ne bi bilo na pol domačega clia. Teh časov čakanja in iskanja zvez, da bi človek prišel do golfa, že dolgo ni več; zdaj greš v salon in ga odpelješ, še kaj dosti denarja ne potrebuješ. A niso se spremenili samo časi, tudi golfi so se.

Navajeni smo že, da nove generacije golfov v oblikovnem smislu ne prinašajo kaj dosti sprememb, tudi sedanja osma ni oblikovna revolucija. Je pa golf drugačen znotraj, bolj, morda že kar preveč »pospravljen« v primerjavi s predhodnikom. Mislim predvsem na osrednjo upravljalno enoto, kjer upravljamo praktično z vsem, tako da ni nobenih gumbov več. Novost je hudičevo moderna, a gumb za uravnavanje glasnosti radia, pa morda tudi klimatske naprave bi včasih prišel prav, vsaj meni. Je pa res, da bi pri Volkswagnu radi v golfa dobili mlajše voznike, ki imajo radi vse na dotik, vse digitalizirano, želijo, da se njihov pametni telefon čim boljše razume z vozilom. Tudi upravljanje z informativno-zabavnim sistemom prek velikega zaslona je seveda na dotik. Torej digitalna vsebina, ta je zdaj v najnovejšem golfu bistvena. O vsem ostalem pa ne bomo dolgovezili: pogonski agregat 1,5-litrski bencinski turbo s 110 kilovati moči z možnostjo samodejnega izklapljanja dveh valjev – za manjšo porabo, ki je lahko pod 6 litrov; odličen 7-stopenjski samodejni DSG, podvozje čvrsto, vozi se zanesljivo. Voznik si z opremo Style kupi tudi električno nastavljive sedeže, tudi masažo, polni LED žarometi so del serijske opreme. Cena takega golfa se že nevarno približa 30 tisočakom, pa še se da seveda dokupiti marsikaj. A ker je golf za mnoge še vedno simbol trdnega in zanesljivega prevoznika, sodi med tiste avtomobile, ki z leti izgubijo najmanj na vrednosti.

 

 

 

Janez Martinčič