Doktorica Darja Topolšek s Fakultete za logistiko Univerze v Mariboru je skupaj s študenti izpeljala raziskovalni projekt z naslovom Prometno varnostni vidik asistenčnih sistemov v osebnih avtomobilih. Ugotovljeno je bilo, da kupci premalo poznajo asistenčne sisteme. Kar zadeva prodajalce v avtomobilskih salonih, jih večina trdi, da sisteme dobro poznajo, v resnici pa njihovo znanje ni tako zelo široko in jih potencialnim kupcem premalo natančno predstavljajo. Pogosto so mnogi varnostni sistemi skupaj v paketu z še drugimi dodatki, ki jih sicer kupec ne bi izbral. Ugotovljeno je bilo tudi, da večina kupcev asistenčnim sistemom še ne zaupa. Andrej Brglez poudarja, da se mnogi kupci potem, ko določen sistem spoznajo in ga preizkusijo (recimo radarski tempomat) navdušijo nad njim in se jim zdi nujno, da ga imajo.
Vozil nas je Nissanov novi mali posebnež juke, ki je večji in udobnejši od predhodnika.

Številni kupci se, potem ko določen sistem spoznajo in ga preizkusijo (recimo radarski tempomat), navdušijo nad njim in se jim zdi nujno, da ga imajo

Doktorica Darja Topolšek s Fakultete za logistiko Univerze v Mariboru je skupaj s študenti izpeljala raziskovalni projekt z naslovom Prometno varnostni vidik asistenčnih sistemov v osebnih avtomobilih. Ugotovljeno je bilo, da kupci premalo poznajo asistenčne sisteme, poznajo le tiste najbolj znane. Kar zadeva prodajalce v avtomobilskih salonih, jih večina trdi, da sisteme dobro poznajo, v resnici pa njihovo znanje ni tako zelo široko in jih morebitnim kupcem premalo natančno predstavljajo. Pogosto so številni varnostni sistemi skupaj v paketu s še drugimi dodatki, ki jih sicer kupec ne bi izbral. Ugotovljeno je bilo tudi, da večina kupcev asistenčnim sistemom še ne zaupa. Andrej Brglez poudarja, da se številni kupci, potem ko določen sistem spoznajo in ga preizkusijo (recimo radarski tempomat), navdušijo nad njim in se jim zdi nujno, da ga imajo.

Ne samo da je bil Nissanov juke pionir med malimi križanci; v spomin se je pred desetletjem zapisal tudi kot oblikovno poseben in drzen – s kupejevskim zadkom, velikimi kolesi in spredaj z velikimi, okroglimi dnevnimi lučmi. Atraktivna in nastopaška oblika je prinesla tudi posledice, predvsem kar zadeva prostornost. In pri Nissanu so bili pri nasledniku pozorni na to. Avtomobil je na novi platformi večji, zato tudi prostornejši. Udobnejši je voznikov prostor, več prostora je na zadnji klopi, tudi prtljažnik je zdaj s 420 litri bolj družinski. Kar zadeva opremo, je v bogatem paketu vse, kar pričakujemo, torej vsi pomembni asistenčni sistemi, vključno z radarskim tempomatom in sistemom, ki vozilo ohranja na voznem pasu.

Posebnost pri juku je tudi, da so mu namenili le en motor, in sicer znani bencinski litrski trivaljnik, ki zmore 86 kilovatov. Dovolj za vsakdanje poti, tudi za potovanje po avtocesti; vožnja je lahko tudi kar varčna, s povprečjem blizu šestih litrov in pol. Morda pa bi marsikdo glede na malo bolj drzno obliko in zanesljivo obnašanje vozila v ovinkih pričakoval nekoliko več živahnosti. Verjetno pa k občutku občasne zaspanosti pripomore tudi ne prav odločen avtomatiziran menjalnik. Sicer pa večina kupcev tako in tako še vedno raje zaupa ročnemu. Skratka, juke je postal modernejši in udobnejši, a ostal še vedno prepoznaven nastopač, kar je zagotovilo, da ga bodo kupovali kupci s posebnim okusom in bodo pripravljeni sprejeti ceno – 24.700 evrov.

Janez Martinčič