Asistenčni sistemi v osebnih avtomobilih – na to temo smo na Valu 202 že marsikaj povedali. Logično je, da se zdaj večina sistemov, ki pomagajo pri vožnji, jo naredijo bolj varno, včasih tudi bolj zabavno, seli tudi v motocikle. A vozilo na dveh kolesih je vseeno drugačno, tako se vsega ne da enostavno preseliti iz avtomobilov v motocikle, na primer zaviranja v sili, ki je v avtomobilih zelo uporabno in učinkovito. Eden takih modernih športno potovalnih motociklov je prav gotovo tudi BMW z oznako R 1250 RS. Tega je preizkušal Marko Radmilovič. Več o asistenčnih sistemih pa pove Andrej Brglez.

Večina asistenčnih sistemov, ki pomagajo pri vožnji in jo naredijo bolj varno ter včasih tudi bolj zabavno, se seli iz avtomobilov tudi v motocikle

Asistenčni sistemi v osebnih avtomobilih – na to temo smo na Valu 202 že marsikaj povedali. Logično je, da se zdaj večina sistemov, ki pomagajo pri vožnji, jo naredijo bolj varno, včasih tudi bolj zabavno, seli tudi v motocikle. A vozilo na dveh kolesih je vseeno drugačno, tako se vsega ne da enostavno preseliti iz avtomobilov v motocikle, na primer zaviranja v sili, ki je v avtomobilih zelo uporabno in učinkovito. Eden takih modernih športno potovalnih motociklov je prav gotovo tudi BMW z oznako R 1250 RS. Tega je preizkušal Marko Radmilovič.

Najprej torej za nekaj trenutkov s štirih na dve kolesi. Motociklizem v Sloveniji si počasi pridobiva domovinsko pravico, s čimer mislimo na kolo tudi kot vsakodnevno sredstvo mobilnosti. Obstaja sicer še nekaj čeri na poti do popolnega sprejetja, med katerimi sta na prvem mestu varnost in pa seveda dejstvo, da se tako slovenski kot tudi evropski motorist starata. Posebnosti pa ima tudi slovenski trg motorjev in opreme, saj še vedno po urejenosti, ponudbi in marketinških dejavnostih  caplja za avtomobilskim. In na tem trgu imamo tudi manjšo zanimivost, ki se skriva v dejstvu, da je bavarska znamka motociklov BMW prav na vrhu prodaje. Ni veliko držav na svetu, v katerih bi bili BMW-ji tako zelo prodajani in zaželeni. Govorimo seveda o dejstvu, da gre za prestižne in precej drage motocikle, ki so, zgodovinsko gledano, eni od začetnikov industrije in tradicija je vtkana tudi v njihovo kakovost.

Danes si pobližje poglejmo enega izmed članov družine "R". Kot vemo, gre za motocikle, ki jih poganja dinozaver med agregati, znameniti dvovaljnik boksarske zasnove, ki bo čez dve leti praznoval stoletnico. V zadnji evoluciji ima 1250 kubičnih centimetrov in 100 kilovatov, novo kri pa mu je vdihnila tehnologija variabilnega krmiljenja ventiljev, ki jo Bavarci imenujejo "Twin-Shaft!" Ta agregat je lahko vpet v štiri predstavnike družine, širšemu poslušalstvu je verjetno najbolj znan legendarni in zaželeni, tudi rekordno prodajani "GS!" Mi pa smo raje sedli na njegovega bratranca R-1250 RS. Da ne bomo preveč zapletli zgodbe; gre za predstavnika nekoč tako čislanega, danes pa zahajajočega razreda športno-potovalnih motociklov.

Če potegnemo paralelo; to, kar v avtomobilskem svetu pomeni poplava križancev, je v motociklističnem poplava velikih potovalnih enduro motociklov, kjer kraljuje že prej omenjeni GS. Vendar če z motociklom nimate namena potovati ravno v Mongolijo, in večina voznikov GS-ov se varno drži evropskega asfalta, potem je RS pametnejša izbira. V osnovni verziji s ceno od 15.000 evrov, cenovno razumno pozicioniran, prinaša izjemno kakovostno izdelan, v nekaterih elementih celo prestižen motocikel, ki pa ga nato različne ravni opreme res izstrelijo proti dvajsetim tisočakom; tako opremljen se, razen koles seveda,  skoraj v ničemer ne razlikuje več od BMW-jevih avtomobilov.

Ker je poletje na vrhuncu, z njim pa tudi motociklistična sezona, vas iz sedla dvokolesnika pozdravimo še v kateri od prihodnjih oddaj. Srečno naprej v poletje vsem, pa če ste na dveh ali pa na štirih. Prihodnjič pa spregovorimo o rezultatih raziskovalnega projekta, ki je bil izveden pod naslovom: Prometno varnostni vidik asistenčnih sistemov v osebnih avtomobilih.

Janez Martinčič