Marko Porenta živi v mestu Marsaskala na Malti. Je zagrizen čebelar, ki se ukvarja tudi z avtohtono malteško vrsto, ne razume pa nacionalnega športa: lova na razne vrste ptičev. "Ne razumem, zakaj Maltežani streljajo tudi zaščitene vrste, denimo štorklje, flaminge, orle in druge. Golobi pa so zaščitena vrsta. Če ima sosed na strehi golobe in ti kaj poserjejo, ptičev ne smeš ustreliti, ker greš lahko v zapor."

Marko Porenta živi v mestu Marsaskala na Malti. Je zagrizen čebelar, ki se ukvarja tudi z avtohtono malteško vrsto, ne razume pa nacionalnega športa: lova na razne vrste ptičev

V eno izmed bolj priljubljenih "gospodarsko in tržno ozaveščenih" držav Evrope se načeloma preseljujejo pravni subjekti. Marko Porenta in njegova mati pa sta po smrti očeta prodala stanovanje v Sloveniji in za znesek, ki bi danes ob strmi rasti vrednosti nepremičnin kvečjemu zadostoval za kakšno garsonjero, kupila stanovanje "nekje na toplem". Izbrala sta mesto Marsaskala (zaradi nekega projekta bratenja evropskih mest je po naključju tudi "sestra" njemu rodne Škofje Loke), kjer sta se po petih letih bivanja dodobra umestila. Marko je zagrizen čebelar in s svojo dejavnostjo vztraja tudi z avtohtono malteško vrsto, ki je značajsko diametralno nasprotna naši prijazni kranjski sivki. Ima pa težave z vožnjo; ne toliko zaradi dejstva, da na Malti vozijo po levi, temveč zaradi nediscpliniranosti, če ne kar norosti domačih voznikov. Poleg tega še vedno ne razume, zakaj je nacionalni šport tam lov na razne (tudi zaščitene!) vrste ptičev, hkrati pa so golobi zaščiteni z zakonom.

"Ne razumem, zakaj Maltežani streljajo tudi zaščitene vrste, denimo štorklje, flaminge, orle in druge. Golobi pa so zaščitena vrsta. Če ima sosed na strehi golobe in ti kaj poserjejo, ptičev ne smeš ustreliti, ker greš lahko v zapor."

Marko Porenta pravi tudi, da je siva ekonomija del malteškega načina življenja.

"Ko greš k zobozdravniku, ti ne izda računa, ne veš, kakšna je cena. Plačaš 'na roko'. Tudi pri avtomehaniku je odvisno, nekateri ti izdajo račun, drugi ne. To je mediteranski način oziroma malteški način!"

Mitja Peček