Sociologinja Kristina Furlan se je po uspešno končanem semestru na Univerzi v Seulu odločila do konca izkoristiti možnost bivanja v Južni Koreji, ki ji jo nudi viza, in preselila v Jumunjin. Gre za ribiško "vasico", ki izpolnjuje vse kriterije tega, čemur bi pri nas rekli mesto. Trenutno je zaposlena v trajnostno naravnanem hostlu, ki s pričetkom delavnika ob 12.00 močno odstopa od siceršnjega korejskega odnosa do dela, ki pa veliko pove tudi o njihovem dojemanju (smisla) življenja.

Sociologinja Kristina Furlan biva v ribiški "vasici" Jumunjin v Južni Koreji, kjer je zaposlena v trajnostno usmerjenem hostlu

Sociologinja Kristina Furlan se je po uspešno končanem semestru na Univerzi v Seulu odločila do konca izkoristiti možnost bivanja v Južni Koreji, saj ji to omogoča vizum, in se preselila v Jumunjin. Gre za ribiško "vasico", ki izpolnjuje vse kriterije tega, čemur bi pri nas rekli mesto. Zaposlena je v trajnostno usmerjenem hostlu, ki s začetkom delovnika ob 12.00 močno odstopa od siceršnjega korejskega odnosa do dela, ki pa veliko pove tudi o njihovem dojemanju (smisla) življenja. Kristina pravi, da eno gospodarsko najrazvitejših azijskih držav prežema konkurenčnost kot eden najmočnejših družbenih idealov. Tako ni nenavadno, da osnovnošolci v šoli (in pri popoldanskem pouku) preživijo ves dan od 8.00 do 23.00, pa tudi da jih starši že pri enajstih letih pošiljajo za več mesecev ali celo let v tujino, po večini z namenom, da bi se čim bolje naučili angleško. Po končanem študiju pa se vse več Korejcev in Korejk odloča za lepotne operacije, da bi si zagotovili še dodatno prednost pred tekmeci na trgu dela. Približno tako skrbno, kot načrtujejo svojo prihodnost, organizirajo tudi dejavnosti v prostem času, ko naj bi spontano in zadovoljno bivali "v trenutku".

"Zaradi čezmernega stresa, ki ga doživljajo, želijo na čim bolj 'popoln način' preživeti svoj prosti čas. Pogosto celotna druženja tudi posnamejo, da se lahko s tem pohvalijo svojim prijateljem. Kar je, vsaj zame, spet stresno."

Mitja Peček