Dolga leta so poletja v Tolminu odmevala po glasbenih festivalih na sotočju Tolminke in Soče, kot so naprimer Metalcamp, Punk rock holidays, Reggae riversplash itd. Letos bo menda v nekakšni koronski izvedbi sredi poletja ugledal luč le najstarejši tolminski festival Sajeta, ki pa navadno ne pritegne tolikšne množice tujih obiskovalcev. Kakšen je torej turistični utrip Tolmina v nenavadnem poletju nenavadnega leta 2020, je v minulih dneh preveril Damjan Zorc.

Kakšen je turistični utrip Tolmina v nenavadnem poletju 2020?

Dolga leta so poletja v Tolminu odmevala po glasbenih festivalih na sotočju Tolminke in Soče, kot so MetalDays, Punk Rock Holiday, Overjam itn. Letos pa bo menda v nekakšni koronski izvedbi sredi poletja ugledal luč sveta le najstarejši tolminski festival Sajeta, ki pa navadno ne pritegne tolikšne množice tujih obiskovalcev.

"Tudi če so bile napovedi zelo slabe, dolina Soče ni prazna. Je pa v večini napoljena s slovenskimi gosti. Privabili smo jih predvsem s turističnimi boni. Prejšnja leta smo imeli približno 15 odstotkov slovenskih gostov, letos pa ti predstavljajo večino." – Damjana Munih Kacafura

Kot opisuje Damjana Munih Kacafura, je v dolini še vedno mogoče opaziti kakšnega nemškega, avstrijskega, češkega ali nizozemskega turista. Glede na to, da so poznani po zgodovinskem, kulturnem in celo glasbenem turizmu, pa se je Tolmin novim razmeram znal prilagoditi. Namesto festivalskih so dobili adrenalinske in rekreativne navdušence, počitnikovanje v teh koncih pa je postalo vse bolj družinsko usmerjeno: "Našli smo čisto drugi tip turista."

Svojevrsten vpogled v turizem na Tolminskem pa ima tudi predstavnica za stike z javnostmi na Občini Tolmin Tanja Volarič Karlo:

"Spoznavamo, da čeprav ni festivalov na Tolminskem, imamo še vedno velik turizem. Veljalo je, da festivali definirajo tukajšnji turizem, letos pa se je pokazalo, da to ni tako."

Damjan Zorc