Ob 48. rojstnem dnevu Vala 202 predstavljamo zgodbe naših poslušalcev, ki nas poslušajo (tudi) na najbolj nepričakovanih krajih. Svoje zgodbe predstavljajo taksist Frenk, poslušalci Aleksandra, Matevž in Dušan, ki si zapisuje napake, Mario, ki Val 202 posluša tudi v štali, Val 202 pa doni tudi v Blejski koči nad Pokljuko.


Zgodbe, kje in kako poslušajo Val 202, predstavljajo Frenk, Aleksandra, Saša in Bobi, Matevž, Mario in Dušan

Ob 48. rojstnem dnevu Vala 202 predstavljamo zgodbe naših poslušalcev, ki nas poslušajo (tudi) na najbolj nepričakovanih krajih.

Val 202 v taksiju

Avto je za mnoge prostor, kjer največkrat poslušajo našo radijsko postajo. Največkrat zjutraj, ko se vozijo v službo in potem v popoldanskih urah, ko se vračajo domov. Obstajajo pa tudi takšni, ki jim volan predstavlja službeno mizo, avtomobilski sedež pa služben stol. In ti radio poslušajo radio od jutra do večera, včasih tudi ponoči. Taksist Frenk je eden tistih taksistov, ki v svojem taksiju vedno vrti Val 202. Pravi, da nas posluša že od kar ve zase in kak dan je skušal poslušati tudi kaj drugega, a je vedno znova prestavil nazaj na Val 202.

“Dober pokazatelj je bil dogodek z eno stranko, ki mi je ob plačevanju dejala, da hvala, ker poslušam Val 202. O tem dogodku sem še veliko razmišljal.”

Povezava s svetom, od katerega so bili pred šestimi leti odrezani 

Aleksandra Gregorc je  zvesta poslušalka Vala 202 že od otroštva. Vez med našo radijsko postajo in Aleksandro pa se je poglobila pred šestimi leti, ko je njeno vas prizadel hud žledolom in kar 16 dni niso imeli elektrike. S pomočjo generatorja je Val 202 pri njih igral tudi v tem času in bil povezava s svetom, od katerega so bili takrat odrezani. Podobne občutje je doživljala tudi ob letošnji epidemiji.

“Doživljam vas zelo intenzivno. Besede radijskega napovedovalca doživljam močno, deloma tudi zato, ker sem v poklicnem življenju povezana z novinarji. Veliko težo polagam v vaše besede in dejanja prek mikrofona.”

Val 202 na več kot 3000 metrih nad morjem! 

V zgodovini Vala 202 je zabeleženih kar nekaj zanimivih lokacij, s katerih smo vas pozdravljali aktualni in nekdanji Valovci. Oglasili smo se izpod morske gladine, z vrha Triglava, tokrat pa smo šli še višje: na letalo.

Poslušam @Val202 nad Triglavom, Bledom…sliši se tudi v oblakih! pic.twitter.com/tFP9NpjB5f

— Aleš Smrekar (@Alesmrekar) June 13, 2020

V Blejski koči nad Pokljuko zadnja dva meseca igra samo Val 202

Saša in Bobi sta oskrbnika Blejske koče nad Pokljuko. Saša si je od nekdaj želela, da bi postala oskrbnica koče v gorah in pred dvema mesecema se ji je uresničila želja. Od takrat pa v koči igra izključno Val 202! Pravi, da ima radio zato, da ga posluša in ni zgolj spremljava v ozadju, temveč že od nekdaj tudi njen sopotnik. Spominja se, da se je ob uspehu rokometašev vozila skozi Rimske Toplice, v poslušanje pa se je tako vživela, da je spregledala omejitev ter naletela na radar. Bobi je včasih poslušal druge radijske postaje, saj se je rodil na Švedskem, kjer je 31 let tudi živel in tam igra drugačna glasba in druge radijske postaje. Če je Val 202 začel poslušati zaradi Saše, sedaj pa ga posluša, tudi ko nje ni tam.

“Lep jezik, dobra glasba, odlični govorci, gostje, poslušaci. Meni je ta radijska postaja pisana na kožo.” – Saša

Ne vem, če sem šel že kdaj na praznovanje rojstnega dne v “gojzarjih”….danes je tak dan a n @Val202 pic.twitter.com/yjZrTyPuov

— Aleš Smrekar (@Alesmrekar) June 16, 2020

Val 202 v delavnici, za budilko in doma

Poslušalec Matevž prihaja iz Ribnice in dela v kovinski industriji, v delavnici pa vsak dan poslušajo Val 202. Všeč mu je, ker najlepše lovi in ker mu nudi najširši spekter vsebin, tudi zaradi dobrega razmerja glasbe in govora.

Zrastel sem z Valom 202, saj je moja sestra delala tam. To smo imeli že doma v krvi. Kadar imam budilko, imam radio uro in zvoni Val 202. Tudi doma poslušamo Val 202. Če bi se hotel spočiti od vas, bi se težko.”

Radioljub Mario, ki Val 202 posluša tudi v štali

Na kmetiji pri Svetiku, ki je ena od dveh kmetij blizu Spodne Idrije, Val 202 igra tudi v štali. Poslušalec Mario program spremlja in posluša od samega  začetka oddajanja Vala 202, včasih je imel še tranzistor, da je radio poslušal tudi med košnjo, da ni zamudil aktualnih vsebin in uspehov slovenskih športnikov. Glasbenik po duši včasih pomaga pri izboru popevke tedna, včasih pa kaj pove tudi v nočnem programu na Prvem. Ne mara, da poslušalci tikajo voditelje, pa tudi, če to počnejo voditelji rez obrazložitve zakaj.

“Najbolj se spominjam oddaje, ki jo je vodil Tone Fornezzi – Tof. Oddaja je bila Moped Show. Komaj sem čakal, da sem končal kmečka opravila, da sem jo lahko šel poslušat.”

Dušan, ki si zapisuje napake

Včasih tudi radio ne igrá gládko ampak ígra gladkó. Ti, ti naglasi. In med našimi poslušalci so tudi taki, ki nas opozarjaj na naše napake, netočne podatke in narobe naglašene besede. Med njimi je tudi naš naslednji gost dušan. Dušan je tudi zmajar, z zmajem je s Šmarne gore poletel več kot 500-krat, seznam narobe naglašenih besed, ki jih je slišal na radiu, tudi na Valu 202 pa je daljši od 3000 zapisov. A nekatere so, čeravno se slišijo še tako čudne, tako zapisane v Pravopisu.

“Naučil sem vas, da ne govorite več v naslednjih dneh bo hladno. Kaj hladno? Zraven morate reči, da bo to vreme. Eno leto sem telefonaril, pa sem vas naučil.”

Aleš Smrekar, Veronika Gnezda