20 let po nogometni pravljici smo bili na kultnem stadionu za Bežigradom, kjer smo se pogovarjali z akterjem gola, ki je Slovenijo najbolj približal Euru 2000.

Spomin na nogometno pravljico s ključnimi akterji ob 20. obletnici uvrstitve na prvo veliko tekmovanje

“Vsak del tribune je bil živ, se je slišal. Kot tu ali na drugi strani stadiona se je, cela tribuna, ko si šel proti žogi dvignila.” pic.twitter.com/iwwjLxBlGZ

— Val 202 (@Val202) June 16, 2020

Tekma z Jugoslavijo je bila koktejl čustev

Pred dobrimi dvajsetimi leti je slovenska nogometna reprezentanca debitirala na velikih tekmovanjih. V prvem nastopu na evropskem prvenstvu je v legendarni tekmi z ZR Jugoslavijo remizirala s 3:3, pri vseh treh golih Slovenije pa je sodeloval njen takratni talisman Zlatko Zahovič, ki je dosegel dva zadetka in vpisal tudi podajo.

Dvajset let pozneje smo se z nekdanjo desetico reprezentance in še vedno najboljšim strelcem izbrane vrste spomnili nastopa na evropskem prvenstvu in še posebej spektakularnega dvoboja v Charleroiju.

V Jakopičevem parku smo se sprehajali z Rudijem Zavrlom, s katerim smo obujali spomine na začetke nogometa v Sloveniji.

Edinstveni Brane Oblak je uradno izbran za najboljšega nogometaša prvih 50 let nogometa na slovenskem. O njem so govorili njegovi nekdanji soigralci pri Bayernu, Schalkeju in Hajduku. Karl Heinz Rummenigge, Klaus Fischer in Dražen Mužinič in Ivica Buljan.

Spomine na pot na Euro 2000 je z nami delil tudi poslušalec Valter iz Ajdovščine.

Val 202