Ime tedna je postala Veronika Šoster, literarna kritičarka, pesnica, prevajalka in komparativistka, ki je ob koncu srečanja pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije Pranger postala letošnja prejemnica Stritarjeve nagrade

Veronika Šoster je literarna kritičarka, pesnica, prevajalka in komparativistka, ki je ob koncu srečanja pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije Pranger postala letošnja prejemnica Stritarjeve nagrade

Ime tedna je postala Veronika Šoster, literarna kritičarka, pesnica, prevajalka in komparativistka, ki je ob koncu srečanja pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije Pranger postala letošnja prejemnica Stritarjeve nagrade. Društvo slovenskih pisateljev jo že 23 let podeljuje najperspektivnejšemu mlademu kritiškemu peresu.

"Pišem z obema rokama na računalnik, ker so se časi spremenili in smo se preselili na splet." - odgovor na vprašanje poslušalca, ki ga je zanimalo, s katero roko piše 

Veronika Šoster ne piše kritik del svojih prijateljev, ampak samo znancev in kolegov. Ne piše niti kritik del, ki ji jih kdo podari, vedno pa piše z mislijo na to, da je v delu veliko avtorjevega dela n angažmaja: "Ostajam spoštljiva do avtorja, vse kritike pišem tako, da sem jih tudi pripravljena prebrati avtorju v obraz."

"Prizadevam si za zelo odprto kritiko. Ko pišem, si predstavljam tudi nezahtevnega bralca. Želim si, da bi bil moj tekst sproščen, komunikativen, jasen, da bi dosegla čim več ljudi. Čar literature je v tem, da lahko vsakdo najde nekaj zase." 

Veronika Šoster je tudi doktorska študentka literarnih ved, tema njenega doktorske dizertacije so podobe telesa v sodobni slovaški poeziji, njen mentor pa je Boris A. Novak. Kaj pa je njen poletni namig za branje?

"Priporočila bi kratko prozo Dobra družba avtorice Ane Svetelj."

Kandidata sta bila še:

Gregor Anderluh, direktor Kemijskega inštituta, ki je postal novi član mednarodne organizacije European Molecular Biology Organization (EMBO), najuglednejše organizacije na področju ved o življenju v Evropi in svetu. (Pošljite VAL2 na 1919)

Mojmir Sepe, skladatelj, dirigent, aranžer, pianist in trobentač, avtor okoli 1000 avtorskih skladb in priredb. Praznovanje njegove devetdesetletnice je znova spomnilo na njegov izjemen opus, v katerem so številne skladbe ponarodele in so postale pomemben del naše kulturne dediščine ter na to, da je kot oče slovenske popevke in tudi kot dolgoletni glasbeni urednik na Radiu Slovenija pomembno prispeval k razvoju in uveljavitvi slovenske sodobne zabavne glasbe. (Pošljite VAL3 na 1919)

Izberite ime tedna

Rezultati

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, so zbrane tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).

Tadej Košmrlj