Ime tedna je postal Matjaž Jamnik, študent Akademije za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani in režiser kratkega igranega filma "Nihče ni rekel, da te moram imeti rad". S slovenskim študentskim filmom se je kot edini do zdaj, uvrstil v program Cinéfondation filmskega festivala v Cannesu.

Ime tedna je Matjaž Jamnik, študent Akademije za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani in režiser kratkega igranega filma Nihče ni rekel, da te moram imeti rad

Matjaž Jamnik se je s slovenskim študentskim filmom kot edini do zdaj uvrstil v program Cinéfondation filmskega festivala v Cannesu. Film, ki prikazuje osebno zgodbo, poziva k premisleku, kako se imamo v družini radi.

"Ljubezen se velikokrat dojema kot nekaj samoumevnega. Nihče od nas ne zahteva, da imamo nekoga radi ali ga ljubimo. O tem se lahko odločamo in smo pri tem avtonomni. Znotraj družine pa ni tako. Tam se ljubezen do očeta, otroka ... pričakuje. Zanimivo je bilo opazovati, kako liki v takšnih položajih ravnajo."

Sprva je bil študent Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo na Filozofski fakulteti, pozneje pa ga je študijska pot pripeljala na AGRFT. Razlog za obe izbiri vidi v tem, da so ga od vedno zanimale zgodbe in da vsak dan najde nekaj novega, kar ga pritegne. Zato ne verjame, da obstaja poslanstvo, ki ga moramo opravljati vse življenje. Zanj smo ljudje bolj fluidni. Zakaj pa ga je film bolj navdušil kot literatura, odgovarja:

"Umetniški avdiovizualni prostor je zelo zahteven. Film vsakič znova prinaša izziv, ker je večplasten in izmuzljiv, ko iščeš pravi način, kako podati emocijo, ki jo v filmu želiš prikazati."

Kandidata sta bila še:

Glasuj za ime tedna

Rezultati

  • Julijana Kralj, prostovoljka, ki je za predanost in pomoč paraplegičarkam in tetraplegičarkam, žrtvam nasilja v družini v sklopu edinega takšnega programa v Sloveniji z naslovom Nasilje nad invalidi prejela najvišje državno priznanje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL1 na 1919.)
  • Pavle Jakopič, legendarni radijski in televizijski sodelavec, prvi napovedovalec vremena v prvi oddaji TV Dnevnik v slovenščini ter dolgoletni vodja izvedbe programov in več kot dve desetletji tudi avtor oddaje Na današnji dan, ki se po več kot 65 letih poslavlja od ustvarjanja vsebin na RTV. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL2 na 1919.)

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu so zbrane tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).

Rok Kužel