V zaključni oddaji druge sezone vrtičkarsko-urbane oddaje Mimogrede smo pred poletjem obiskali vrtiček s telefonom v roki in pogledom uprtim v prihodnost. Tudi vrtičkarska dejavnost je še kako zanimiva za razvijalce različnih aplikacij, tako ali drugače povezanih z delom in opravki na vrtu. S pomočjo le-teh ne bomo nikoli več pozabili zaliti vrta, z njimi lahko strateško načrtujete zasaditev z dobrimi in slabimi sosedami, spremljate lunine mene in podobno. Mobilne aplikacije nam celo pomagajo prepoznavati rastlinske škodljivce, najbolj napredne diagnosticirajo rastlinske bolezni in kondicijo rastlin. Obstajajo pa tudi aplikacije, ki vam bodo pomagale, da se boste izmojstrili pri cepljenju rastlin.

Vrtičkarska dejavnost je zelo zanimiva tudi za razvijalce različnih aplikacij, povezanih z delom in opravki na vrtu

Danes obstajajo aplikacije za vsako stvar. Na kar koli pomislite, vpišete v trgovino z aplikacijami vašega ponudnika telefona in takoj vam je na voljo več rezultatov, ki bolj ali manj ustrezajo vašim željam. Vse več je tudi raznovrstnih aplikacij, ki so tako ali drugače povezane z rastlinami ali vrtnarjenjem. V grobem jih razdelimo v tri skupine:

  • elektronske verzije vrtnarskih priročnikov: Gardroid;
  • aplikacije, ki nas opominjajo, kdaj moramo zaliti vrt ali kdaj je primeren čas za sajenje določenih vrst rastlin glede na lunine mene in podobno: Moon & Garden;
  • aplikacije za prepoznavo in diagnosticiranje rastlin in njihovih težav: Garden Answers, LeafSnap, Leaf Doctor, Plantix.

Aplikacije za diagnosticiranje bolezni in škodljivcev na rastlinah so lahko v pomoč in prva informacija o težavi na vrtu, a rezultate je vseeno treba vzeti s precejšno mero previdnosti.

V Sloveniji deluje tudi ekipa, ki se znanstveno ukvarja z uvajanjem metod daljinskega zaznavanja za detekcijo rastlinskih patogenov, kar pomeni, da z droni preletavajo kmetijske površine in na posevkih zaznavajo bolezni.

Miha Švalj, Veronika Gnezda