Kje so bili študenti v času korone? So bili njihovi predlogi, zahteve slišani, njihove pravice pa dovolj zastopane?

Kje so bili študenti v času korone? So bili njihovi predlogi, zahteve slišani, njihove pravice pa dovolj zastopane?

Maj je po navadi najbolj študentski mesec. Izpiti se začenjajo šele junija, spomladansko sonce pa je tudi znak, da se začenjajo majske igre. Letošnji maj pa ima za študente bolj klavrno podobo, saj je koronakriza popolnoma oklestila težko pričakovane dogodke. Študenti se sicer počasi vračajo na fakultete in v študentske domove, vendar tistega pravega majskega razpoloženja vendarle ni.

15, marca so študentje namreč izvedeli, da morajo najpozneje z naslednjim dnem zapustiti študentske domove. Torej na isti dan, kot je vlada razglasila ukinitev javnega prevoza. Med študenti so te odločitve dvignile veliko prahu in očitki so padli tudi na vodstvo Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) in njenega predsednika Klemna Perana.

“Glavni fokus študentske organizacije je bil prepoznati vse problematike, s katerimi so se študentje srečevali. Delali smo več kot prej, prejeli smo tudi rekordno število klicev in elektronske pošte. Nikoli v zgodovini te organizacije nismo imeli tolikšne pozornosti. Ukvarjali smo se s študijem na daljavo kot s socialno problematiko, saj je marsikdo ostal brez študentskega dela. Predloge smo naslavljali na vlado, ampak seveda, nismo uspeli doseči vsega.”

Kljub odpovedanim majskih igram se v Rožno dolino počasi vrača življenje. Čeprav so študentje v zadnjih letih praviloma politično nedejavni, bodo najverjetneje po koroni imeli še veliko povedati.

“Študentje se vedno le bolj zavedajo svoje moči in konec koncev tudi svoje prihodnosti. Stanje se izboljšuje, mladi se politično nekoliko prebujajo. Upam, da bo to nek val, ki bo šel naprej.” – Jaka Trilar, nekdanji predsednik ŠOS-a

Matevž Polajnar, Nina Manfreda