Izštekani

Koncert doma: Izštekani Katalena, 2003

Za svoj edini nastop v Izštekanih doslej je Katalena pripravila niz posebnosti, od novih predelav do glasbenih gostov

2003-03-14-21-54-54-019
foto: Alan Orlič Belšak

“Ena največjih spogledljivk v slovenski glasbi ta trenutek je nedvomno deklina z imenom Katalena. Od kod se je vzela? Iz Prekmurja? Da in ne. Iz Bele krajine? Da in ne. Iz Ljubljane, dolge vasi? Da in ne.” Tako se je začela napoved oddaje Izštekani marca 2003, s katere bomo obrisali prah v sredo 13. maja 2020 in vam najbolj slastne kose postregli ob 16.45 v Koncertu doma na Valu 202. Za svoj edini nastop v Izštekanih doslej, odigran kmalu po izidu prve plošče, je Katalena pripravila niz posebnosti, od novih predelav do glasbenih gostov.

Danes je Katalena glasbena institucija, ki bo kmalu praznovala dve desetletji. V diskografiji ima osem albumov, za seboj trimestno število koncertov in na repertoarju na desetine nadvse izvirnih videnj slovenske ljudske glasbene dediščine. To je, ko avtorsko spoprijemanje s tradicijo ni bilo več dovolj, vse pogosteje dopolnjevalo tudi izvirno gradivo. Sčasoma je postalo vseeno, ali je kitica v pesmi njihova ali ljudska ali kakega tretjega avtorja, ali je viža izvirna ali zmikasten odmev iz preteklosti. Sčasoma smo se navadili, da nam Katalena daje - sebe, Kataleno. Samoraslo, živo, neulovljivo, vsajeno v prst stoletij, zraslo v novem tisočletju.

Leta 2003 ni bilo dosti drugače, le na začetku poti je bila. Do danes nespremenjeni sekstet, ki ga sestavljajo Boštjan Narat, Boštjan Gombač, Vesna Zornik, Polona Janežič, Tibor Mihelič Syed in Robert Rebolj, je tedaj obstajal leto in pol. V žepu so imeli ravno izdani prvi album “(Z)godbe”, na repertoarju pa že precej več muzik. Nemalo so jih v Izštekanih zaigrali premierno. Zvok so nekoliko pomaknili proti akustiki, v goste pa povabili pevca Aleša Hadalina in harmonikarja Žarka Vujinovića.

Želite znova slišati, kako je v živo zvenela mlada Katalena, kako je takrat za nas odkrivala korenine in iz njih črpala svež sok? “Pridružite se ji ob radijskih aparatih. Pa le brez sramu, njen seksapil ni poguben,” smo zapisali na koncu napovedi pred sedemnajstimi leti :)

Prilagamo arhivske fotografije iz oddaje, posnel jih je Alan Orlič Belšak.

Katalena - premiera plošče “Človek ni zver” aprila 2018 v Kinu Šiška:

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družabna omrežja (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikom.

S pritiskom na "v redu" se strinjate z uporabo piškotkov! Več o piškotkih