Šestnajst let mineva, odkar je odšel Ray Charles. Genij, zadrtež, narkoman, tiran in spet genij. Nad klaviaturo in za mikrofonom pravzaprav nikoli ni imel prave konkurence, ko je šlo za blues in gospel.
Bluesu in pravzaprav katerikoli muziki je vdihnil dušo in še za časa ustvarjanja ustvaril celo četo posameznikov, ki so mu po najboljših močeh skušali izkazati spoštovanje. Tudi pri nas.

Ray Charles je umrl leta 2004, a njegova glasba živi naprej. Uroš Perič pravi, da je glasbena entiteta, genij, ki je bil izredno pomemben za ameriško kulturo in glasbo nasploh

Ray Charles je interpret, ki je muziki vdihnil dušo. Vplival je na številne glasbene legende in celo na nastanek glasbenih zvrsti. Populariziral pa je tudi duhovno glasbo, pripoveduje glasbenik Uroš Perič. Prav njegova glasba ga je močno zaznamovala, celo tako zelo, da je pustil harmoniko in sedel za klavir.

“Še Joe Cocker je priznal, da spi z njegovimi ploščami. V njegovem stilu petja slišimo vpliv Raya Charlesa. Glasbi je dal ogromno. Moram pa povedati, da praktično ničesar ni napisal sam.” 

Andrej Karoli, Uršula Zaletelj