Mesta prihodnosti se vračajo! Kaj vse se je v zadnjih treh mesecih zgodilo mestom, ki so bila med pandemijo središčne točke prenašanja okužb in hkrati prizorišča nekaterih najbolj dramatičnih prizorov, ki se bodo zapisali v kolektivno zavest človeštva? Z domačimi in tujimi strokovnjaki razmišljamo o tem, kako je izkušnja epidemije spremenila naše dojemanje javnih prostorov in infrastrukture, kako bomo preoblikovali prometne navade, kaj bo za mesta pomenil zaton turizma in kakšen bo nov odnos med mesti in podeželjem.
Avtorja: Jan Grilc in dr. Dan Podjed (ZRC SAZU)
Gosti: Steven Pedigo (Univerza Lyndona Johnsona, Teksas); Nicola Ussardi (Assemblea Sociale per la Casa, Benetke); dr. Maja Simoneti (Inštitut IPoP)

Razmišljamo o tem, kako je izkušnja epidemije spremenila mesta in kakšne nove poti v prihodnost bodo morala iskati urbana območja

Mesta prihodnosti se vračajo! Kaj vse se je v zadnjih mesecih zgodilo mestom, ki so bila med pandemijo središčne točke prenašanja okužb in hkrati prizorišča nekaterih najbolj dramatičnih prizorov, ki se bodo zapisali v kolektivno zavest človeštva?

Z novimi razmisleki izpostavljamo nekaj že znanih tem, ki jih zdaj vidimo v luči povsem novih družbenih okoliščin, in osvetljujemo nove smeri v prihodnost po krizi, ki je zamajala same temelje življenja v zgoščenih urbanih območjih. 

Sprehodimo se po ulicah Rima, Moskve, Bruslja, Beograda, Dunaja, Zagreba, Berlina in Washingtona med epidemijo. Z domačimi in tujimi strokovnjaki razmišljamo o tem, kako je ta izkušnja spremenila naše dojemanje javnih prostorov in zelene infrastrukture, kako bomo preoblikovali prometne navade, kaj bo za mesta pomenil zaton turizma in kakšen bo nov odnos med mesti in podeželjem.

Gosti: Steven Pedigo (Univerza Lyndona Johnsona, Teksas); Nicola Ussardi (Assemblea Sociale per la Casa, Benetke); dr. Maja Simoneti (Inštitut IPoP); dopisniki RTV Slovenija.

Nagrajeno serijo Mesta prihodnosti iz leta 2018 najdete na tej povezavi.

Jan Grilc, Dan Podjed