Edini izštekani nastop "enega najbolj simpatičnih pesniško-glumaško-glasbenih krdel daleč naokoli.”

Edini izštekani nastop "enega najbolj simpatičnih pesniško-glumaško-glasbenih krdel daleč naokoli.”

S takim geslom smo jeseni 2004 napovedali nastop Čomp v Izštekanih. V Koncertu doma na Valu 202 bomo v sredo 20. maja 2020 ob 16.45 prisluhnili jagodnemu izboru skladb in kosov pogovora s tem neverjetnim pogonom, za krmilom katerega je igralec Janez Škof, v ležajih besede brezčasnih mojstrov, kot sta Dane Zajc in Edvard Kocbek, v rezervoarju pa visokooktanska mešanica glasbene vrhunskosti in boemstva.

Četrt stoletja bo, kar je v roke Janeza Škofa prišla diatonična harmonika. Prste je položil na tipke – in zaštekala sta se. Vaja je potrebovala snov in Škof jo je našel v uglasbljevanju pesmi Daneta Zajca. Po nekaj boljkone naključnih srečanjih sta Janez in Dane zaigrala, zapela in zarecitirala skupaj. Obenem se je okoli Janeza in njegove harmonike zbrala muzikantska druščina. Zadala si je, da si bo muziko pisala sama. Da jo bo zlagala na svoja besedila ali pa na najboljša tam zunaj. Da bo vadila takrat, ko ji bo pasalo, in toliko, kolikor ji bo pasalo. In da mora biti vse skupaj predvsem en velik špas, če je treba že toliko garati zraven. Nastala je legenda z imenom Čompe. Ki v sebi združuje jezik ulice in vrhunce slovenskega pesništva. Ironijo in gorečo slo po življenju. Glasbeno virtuoznost in diletantizem. Lumpenproletarstvo in vrhunske umetniške užitke. Revolucijo in devolucijo. Do človeške ribice in nazaj.

V Izštekanih so Čompe – Janez Škof, Silvo Zupančič, Neža Zinaić, Breda Krumpak, Žiga Saksida in Marjan Stanić – nastopili še pred izidom doslej edinega albuma. V goste so povabili Nagiso Moritoki ter zmešali japonske in slovenske ljudske napeve. Dodali redko izvajane skladbe iz gledaliških predstav ter eno takrat povsem novo, pravkar napisano. Njam!

Izštekani nastop Čomp je na video posnel Tone Stojko z ekipo:

 

Prilagamo arhivske fotografije iz oddaje, posnel jih je Alan Orlič Belšak.

In še en video utrinek:

 

Jure Longyka