Aktualno

Aleksandra Kornhauser Frazer (1926–2020)

Umrla je profesorica, ki je premikala meje izobraževanja in znanosti, utirala sloves naše države na področju kemije in več desetletij delovala tudi kot strokovnjakinja programov Združenih narodov in Svetovne banke

Capture
foto: Val202

Profesorica Aleksandra Kornhauser Frazer se je poslovila v 94. letu. Do svojega 90. leta je redno delala in končala mandat dekanje Mednarodne podiplomske šole Jožefa Stefana.

“Včasih se vedemo kot umazani prepirljivci. Naša dežela potrebuje dostojne medsebojne odnose.”

Pred dobrim letom se je o mladosti v Škofji Loki, vzponu na strmo goro znanja, o kamilicah, prepihu idej in odpiranju kril mladih pogovarjala z Majo Ratej. Govorili sta tudi o ne ravno lepih odtenkih slovenskega značaja in o izobraževalnem sistemu pri nas, pa tudi o tem, zakaj je že zgodaj v karieri ni premamilo ponujeno profesorsko mesto na univerzi v ameriškem Marylandu:

“Tam bi imela desetkrat tolikšno plačo kot v Ljubljani, a bi morala ure potovati do morja, gora … Mi se sploh ne zavedamo, v kako dobrem živimo, sploh ne pomislimo, da imamo nič koliko darov, ki jih drugi nimajo.”

Ko je pred leti dobila Zoisovo nagrado za življenjsko delo, je napovedala: “Do 100. leta bom delala tako kot doslej, potem pa se bom usedla h kakšni dobri kavici in premislila, ali ne bi bilo dobro začeti nekaj novega.”

“Seveda me je bilo strah, a ne zato, ker sem ženska. Strah me je bilo med vojno, tistih grozot, strah me je danes, ko poslušam sovražne govore, ta hujskanja.”