Angleški glasbenik Frank Turner, ki smo ga v Sloveniji lahko slišali že večkrat, je pojasnil položaj, v katerem so se ob epidemiji koronavirusa znašli glasbeniki.

Angleški glasbenik Frank Turner je imel pred prepovedjo javnih prireditev za sabo že več kot 2400 koncertov

Angleški glasbenik Frank Turner, ki smo ga v Sloveniji lahko slišali že večkrat, je pojasnil položaj, v katerem so se ob epidemiji koronavirusa znašli glasbeniki.

"Mislim, da je za večino glasbenikov glavni vir prihodkov prav koncertna dejavnost – zagotovo to drži zame. Zaradi odpovedanih koncertov sem izgubil veliko denarja, težko si predstavljam, da bi lahko v bližnji prihodnosti kar koli zaslužil. Nekaj prilivov je mogočih od založbe ali prodaje mojih izdelkov, a je prepoved javnih prireditev resnično velik problem. Ne le za glasbenike, ampak za vse vpletene v koncertno dejavnost – od upravljavcev koncertnih prizorišč, organizatorjev, tehnikov ... Vse skupaj je zelo skrb vzbujajoče."

Takoj po prepovedi javnih prireditev je Frank Turner priredil dobrodelen spletni koncert, na katerem je zbiral sredstva za zasedbo in preostalo ekipo, ki ga spremljata na koncertni turneji ."Ta je zanju edini vir prihodkov, zato sem skušal najprej narediti nekaj zanju. Zdaj bom nekaj časa ustvarjal, a verjetno bo prišel čas, ko bom moral prek spleta nastopiti tudi za svoj zaslužek. Širša javnost lahko glasbenikom na pomoč priskoči tako, da kupi albume in skladbe prek spleta, čeprav je tako rekoč vsa glasba na voljo tudi brezplačno. Seveda smo v zdajšnji položaj ujeti vsi, zato ne pravim, da bi morali vsi ta hip priskočiti na pomoč samo glasbenikom. A če je glasba nekaj, v čemer uživate in če ste načrtovali obisk kakšnega koncerta v vsakem primeru, lahko pomagate z nakupom glasbe in drugih izdelkov, ki jih glasbeniki ponujajo na spletu."

Prispevek o stanju slovenskih glasbenikov in drugih, vpletenih v glasbeni posel, je na voljo na povezavi.

Klara Zupančič