Pesnica in pisateljica Katja Perat živi v Združenih državah v mestu St. Louis. Opisuje ameriško življenje, zdravstveni sistem in politiko v času epidemije.

Katja Perat je pisateljica, ki zdaj živi in dela v St. Louisu v Misuriju: “Mi besedo ukaz doživljamo drugače kot Američani. Tu je ukaz, da moramo ostati doma, a ljudje se ne vedejo, kot da je to nujno. Več stvari je tudi odprtih, tudi lokali. Če pogledaš skozi okno, življenje teče dalje nespremenjeno.” Katja Perat pravi, da sicer tudi policija v St. Louisu terorizira, tudi ko ni treba, a zdaj za čuda ne.

“V republikanskih državah guvernerji težje sprejemajo odločitve, ki bi vodile k ostrejšim ukrepom, saj obstaja nevarnost, da bi se ljudem ‘utrgalo’. Te novice, da se je v Združenih državah povečal nakup orožja, so resnične. Ljudje so jezni, da se jim dogaja nekaj, nad čimer nimajo nadzora.”

 

V Združenih državah so začelo z zamudo testirati okužene za koronavirusom: “Takoj ko so novinarji začeli postavljati vprašanja o zdravljenju, okrevanju, je Donald Trump rekel, da so testi zastonj. A to nič ne pomaga, če potem zdravljenje stane več tisoč dolarjev.” Katja Perat še doda, da Trump brez težav spreminja resničnost. Še pred mesecem dejal, da bo ta kriza minila čez nekaj dni, ljudje pa se na vsako izrečeno stvar odzovejo pritrdilno. Kako pa je z njenim pogledom na prihodnost? Vsi sicer govorimo, da se bo svet spremenil po epidemiji koronavirusa, a Katja Perat ni optimistična, da na bolje.

“Glede na to, kaj se dogaja, predvsem v Evropi, imam občutek, da bo kapitalizem kot tak ostal. Le pridružil se mu bo še nadzor, ko bodo vlade nadzorovale, kje si bil, kam si šel …”

Nataša Štefe