Podiplomski študent sinologije v Nandžingu na Kitajskem, kjer se življenje po več mesecih karantene in omejitve javnega življenje počasi vrača v ustaljene tirnice.
Pogovarjali smo se o njegovem bivanju v karanteni v študentskem domu, o kitajski politiki v povezavi z njihovimi pristopi k omejevanju epidemije ter razmišljali o razlikah med vzhodom in zahodom.

Ruben Franko je podiplomski študent sinologije v Nankingu, kjer se življenje po mesecih karantene in omejitve javnega življenje vrača v ustaljene tirnice. Počasi

Pogovarjali smo se o njegovem večtedenskem bivanju v karanteni v študentskem domu, kitajski politiki v povezavi s tamkajšnjimi pristopi k omejevanju epidemije ter tudi o razlikah med vzhodom in zahodom.

Kitajska izkušnja je po njegovem pokazala, da se je vredno držati navodil. Opaža, da imajo Kitajci drugačen odnos do oblasti. V primerjavi z Evropejci so potrpežljivejši in tudi bolj pripravljeni slediti navodilom glede karantene.

“Naš občutek za čas potrebuje neki zunanji referenčni okvir. Če si dlje časa sam, se začnejo dnevi pretakati drug v drugega, če ne skrbiš za neki ritem. Če se hočeš izogniti občutku, da si sam v času, ki se pretaka neznano kam, je dobro, da ohraniš stike z ljudmi ter omejuješ pričakovanja. Da ne misliš, da bo v enem tednu vse v redu, ker ne bo.”

Mitja Peček