V tednih, ko je negotovost skupni imenovalec vsega javnega življenja, tudi šport ne more biti izjema, sploh pa nogomet, ki privabi največje množice. Slovensko nogometno prvenstvo se je ustavilo pred več kot mesecem dni, napovedi o nadaljevanju tekmovanja pa so iz dneva v dan vedno bolj nejasne. Klubi širom Evrope se že soočajo s finančnimi težavami, nogometna kriza pa bi kot posledica epidemične in ekonomske znala trajati še zelo dolgo. Nogomet je s pojavom pandemije novega koronavirusa zavil v negotovost, ki je ni doživel že vse od časov druge svetovne vojne. Z izjemo Belorusija, Nikaragve in Tadžikistana so se nogometne lige širom sveta ustavile, iz dneva v dan pa se s podaljševanjem zamrznitve tekmovanj veča tudi skrb, kako bo nogometni svet izgledal v prihodnje.

Pregledali smo stanje v nogometnem svetu, ali čaka klube finančna kriza in kakšno je dogajanje na nogometni tržnici

V tednih, ko je negotovost skupni imenovalec vsega javnega življenja, tudi šport ne more biti izjema, sploh pa nogomet, ki privabi največje množice. Slovensko nogometno prvenstvo se je ustavilo pred več kot enim mesecem, napovedi o nadaljevanju tekmovanja pa so iz dneva v dan vse bolj nejasne. Klubi po Evropi se že spoprijemajo s finančnimi težavami, nogometna kriza pa bi kot posledica epidemije in ekonomske krize znala trajati še zelo dolgo.

Nič kaj nogometni april se je v nogometnem svetu začel z novico o bankrotu slovaškega prvoligaša Žiline. “Žilina je bila gotovo vzor drugim slovaškim klubom. Lastnik Antošik je znan kot zelo strasten, je domačin in navijač kluba od mladih nog in če on reče, da takšna klubska pot v naslednjih mesecih več ni bila vzdržna, potem smo lahko za slovaški nogomet zelo zaskrbljeni. Če Žilina krize ne more normalno prebroditi, kako jo bodo drugi klubi,” se sprašuje Lukaš Vrablik, mladi slovaški novinar, ki poleg nogometa pokriva tudi politiko.

Primer Žiline, ki se je po prekinitvi pogodbe s kar 17 nogometaši znašla pred veliko negotovostjo, je sprožil pomisleke tudi v drugih državah regije, kjer nogometni klubi svoje finančno preživetje z redkimi izjemami gradijo precej podobno. Nekateri klubi so že napovedali racionalizacijo svojih financ, o podobnih ukrepih pa razmišljajo tudi v enem od najbolj stabilnih slovenskih klubov, v Domžalah.

“Med napovedanimi ukrepi je seveda tudi nižanje plač igralskemu kadru in strokovnim sodelavcem, a po besedah Mateja Oražma, športnega direktorja Domžal, zna to biti le začetek zahtevnega vijuganja proti dolgoročni stabilnosti klubov.”

Po mnenju Domžalčanov bi sicer nogometna zveza tekmovanje v domačem prvenstvu morala prekiniti in klubom dati jasen znak, naj namesto tavanja v temi začnejo ukrepati za čim manj bolečo krizo.

Jože Pepevnik