Izštekani

Koncert doma: Izštekani Big Foot Mama 21 let pozneje

Svoj edini celovečerni izštekani nastop so legendarni domači rokerji odigrali junija 1999

1999-06-16-003
foto: Jure Longyka

Vse od začetka koronaukrepov Val 202 ob 16.45 streže Koncert doma, termin za ekskluzivne radijske nastope v živo ali iz bogatega ariva . V četrtek 9. aprila 2020 bomo zakopali še posebej globoko. Junija 1999 so v Izštekanih nastopili Big Foot Mama, domači rokovski velikani, ki bodo jeseni v velikem slogu praznovali tridesetletnico.

Bil je junij 1999. Big Foot Mama so pravkar izdali tretji album "Tretja dimenzija" in prvo naklado bliskovito razprodali. Skladbe, kot so "Zadnji poraz", "Nov dan", "Dolg nazaj" in "Led s severa", so jih dokončno ustoličile kot eno največjih slovenskih rokovskih institucij. Konec junija so osvojili nov mejnik: razprodali so samostojni koncert v ljubljanskih Križankah, pod odrom jih je pričakalo 3.500 razgretih oboževalcev. In kot da priprave na tako velik dogodek niso bile dovolj, so v istem mesecu odigrali svoj edini celovečerni nastop v oddaji Iztštekani doslej. Lotili so se ga drugače, kot bi pričakovali.

Niso zajezdili krotkih akustičnih zvokov. Skupaj z avtorjem in voditeljem oddaje Juretom Longyko so pripravili izbor skladb z dotlej izdanih treh albumov in jim nadeli sila ekstravagantna oblačila. Prekucnili so žanre, spremenili ritme, akustične so naelektrili, počasne so nabrili in v nekaterih prav podivjali. “Nisem več s tabo” kot punk? “Garbage” v 7/8 ritmu? “Matr je mrz” ogret z elektriko? “Črn tulipan” v slogu podivjanih ZZ Top? “Led s severa” kot bi nastal v šestdesetih? Jep, tako so to naredili Big Foot Mama pred enaindvajsetimi leti. Mladi Grega, Miha, Alen, Jože, Daniel in gost saksofonist Klemen Kotar. Poslastica!

Ob letošnji tridesetletnici Bigfootovcem želimo predvsem - zdravja ;)

V galeriji si oglejte nekaj arhivskih fotografij iz oddaje, posnel jih je Jure Longyka.

Takole pa so Big Foot Mama zveneli z gostjo Anito Kay petnajst let pozneje, na Izštekanih 10 v Kinu Šiška decembra 2014. Ob spremljavi Big Banda RTV Slovenija so odigrali dve skladbi.

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družabna omrežja (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikom.

S pritiskom na "v redu" se strinjate z uporabo piškotkov! Več o piškotkih