Matjaž Gruden, Svet Evrope, o tem, kje je meja med izrednimi ukrepi v izrednih razmerah in pretiranimi ukrepi z izgovorom izrednih razmer.

Iz Strassbourga v Franciji se je oglasil direktor za demokratično participacijo pri Svetu Evrope Matjaž Gruden.

Demokratičnost procesov v danih razmerah ne sme biti vprašljivo, vseeno pa Gruden pojasnjuje, da: “V tako izjemnih okoliščinah morajo države omejiti določene pravice, vendar morajo biti te omejitve sprejete pod točno določenimi pogoji.” Slednji so: nujnost in proporcionalnost. To so kriteriji, s katerim se potem ocenjuje vsaka situacija.

Novinarji ves čas opozarjamo, da je treba biti pozoren na to, kar počne oblast, v takšnih razmerah pa še bolj, a kljub temu se vedno znova nekateri – tisti bolj kritični znajdejo na tnalu. V okviru Sveta Evrope deluje platforma, ki ma zelo veliko vlogo pri zagotavljanju novinarskih svoboščin. “Kritična mnenja so zelo pomembna, ker so del procesa, ki nam omogoča, da na demokratičen način sprejemamo odločitve.

Matjaž Gruden je bil tudi nedeljski gost. Že takrat je govoril o solidarnosti in pomembnosti demokratičnih procesov. Takrat je poudarjal, da spoštuje in razume ter tudi deli zahtevo ljudi po varnosti. To vključuje tudi varnost na mejah in kontrolo nad ljudmi, ki prihajajo v državo. “To s čimer imam težave je pa teza, ki je postala zelo razširjena ne zgolj v enem bolj ekstremnem delu političnega spektra, da je to varnost mogoče doseči zgolj na škodo in račun naše solidarnosti, humanosti, spoštovanja svojih lastnih predpisov in mednarodnih obveznosti. S tem se pa ne strinjam in mislim, da je to tisto, kar je pripeljalo do tega, da glede migracij ne rešujemo ničesar. To vprašanje služi zgolj političnim, politikanskim razmeram, ki v končni fazi slabijo ne samo svobodo, ampak tudi delovanje demokracije.Priporočamo celoten intervju.

Gašper Andrinek