V Franciji je po zadnjih podatkih 25.533 okuženih za koronavirusom in 1331 mrtvih, stanje pa še ne umirja, zato država iz dneva v dan napoveduje vse več prepovedi. Francozi še do nedavnega niso prav resno jemali epidemije koronavirusa, kljub zaskrbljujočim podatkom o okuženih v Italiji, so parki v francoskih mestih pokali po šivih, na igralih se je trlo otrok. Kot pogosto rečemo, so se Francozi na začetku enostavno naredili francoze v zvezi s epidemijo – v medijih so se pojavile tudi fotografije ljudi, ki so se zbirali na protestih. Zdaj pa je Francija že več kot teden dni v karanteni, posamezniki pa morajo v primeru, da zapustijo dom, s sabo nositi poseben certifikat. In če jih na cesti ustavi policija, ga morajo tudi predložiti. Kako je to videti v praksi, je Svta Peterlina, študenta na Erasmus izmenjavi v frwancoskem Lillu, vprašala Maja Stepančič.

Svit Peterlin je na študentski izmenjavi v Franciji in je že več kot en teden v karanteni. Posamezniki pa morajo, če zapustijo dom, s seboj nositi poseben certifikat z napisanim namenom izhoda

V Franciji je po najnovejših podatkih 25.533 okuženih za koronavirusom in 1331 mrtvih, stanje pa se še ne umirja, zato država iz dneva v dan napoveduje vse več prepovedi, pravi študent mednarodnih odnosov na fakulteti Sciences Po v francoskem Lillu Svit Peterlin. Francozi še do nedavnega niso prav resno jemali epidemije koronavirusa; kljub skrb vzbujajočim podatkom o okuženih v Italiji so parki v francoskih mestih pokali po šivih, na igralih se je trlo otrok. Kot pogosto rečemo, so se Francozi na začetku preprosto naredili francoze v zvezi s epidemijo – v medijih so se pojavile tudi fotografije ljudi, ki so se zbirali na protestih.

“Še pred dobrim tednom so potekali protesti v Franciji, parki so pokali po šivih, zanimivost, ki me je presenetila, je, da je v nedeljo (opomba: 15. marca) francoska vlada izvedla vsesplošne županske volitve. Volitve bodo morali ponoviti, ker ne bodo mogli izvesti drugega kroga.”

Francija je zdaj že več kot en teden v karanteni, posamezniki pa morajo, če zapustijo dom, s seboj nositi poseben certifikat. In če jih na cesti ustavi policija, ga morajo tudi predložiti.

“Gre za certifikat, na katerem označiš namen preživljanja časa zunaj. Lahko greš do zdravnika, v službo, po živila ali opravljaš telesno dejavnost.  Pri tej so zdaj dodali omejitev gibanja do največ enega kilometra od doma: pisati mora, kje preživljaš karanteno, ura, ime in razlog odhoda.”

Svit Peterlin živi razpet med Parizom in Lillom, Pariz je zapustil ravno pred uvedbo karantene. “Bilo je čudno, saj ga nisem vajen takšnega. To je bilo mesto duhov, ni bilo ljudi, ni bilo turistov, nikogar ni bilo na ulicah, vse je bilo zaprto. Tudi glavna železniška postaja je bila prazna. Opazi se, da ljudje stojijo na varnostni razdalji.” Kako pa sicer Francozi sprejemajo vse te omejitve?

“Živim s Francozom, Francozinjo in Španko. Francozi so mirni, nočejo tvegati, ne potujejo domov do staršev, cimra Španka pa se je že prejšnji teden odpravila na dvodnevno pot domov, kar se mi zdi v tem stanju zelo nevarno. Tako zanjo kot za njene bližnje.”

Tudi Svit se je odločil, da ne bo potoval domov, ampak bo ostal v Lillu, pravi, da je to pač del njegove Erasmusove izmenjave: “Odločil sem se iz racionalnega razloga, ker nočem ogrožati sebe in domačih. Tveganje, da grem na letališče, sem v stiku s številnimi ljudmi, pridem domov in ne vem, ali sem okužen ter kaj prenesem na domače, je veliko.”

“Predsednik Macron se je premaknil iz liberalnih politik v bolj socialne. Obljubil je, da noben državljan Francije ne bo občutil krize in bo Francija naredila vse, kar mora, da reši položaj. Hkrati je tudi ustavil pokojninsko reformo.”

Maja Stepančič