Koronavirus

Svet še nikoli ni bil tako globalen in dovzeten za pandemije

Matija Peterlin je profesor interne medicine, mikrobiologije in imunologije na Univerzi Kalifornije UCSF

Dr. Boris Matija Peterlin
Matija Peterlin
foto: Foto: Matej Praprotnik

Svet še nikoli ni bil tako globalen, kot je ta hip, to nenazadnje dokazuje tudi pandemija. Kot opaža naš sogovornik, se takšni izbruhi dogajajo na približno deset let, a le pri tem najnovejšem so padle vse geografske meje. V San Francisco smo poklicali profesorja doktorja Matijo Peterlina. Na Univerzi Kalifornije UCSF poučuje interno medicino, mikrobiologijo in imunologijo.

Leta 2002 smo imeli sars, v glavnem na Kitajskem in v nekaterih drugih deželah. Leta 2010 pa je bil izbruh virusa mers v Savdski Arabiji, Jordaniji in na Bližnjem vzhodu. Zdi se, da se podobna epidemije pojavi vsakih deset let, povzročitelj pa je koronavirus. Pri tem, torej SARS-CoV-2, je problem predvsem ta, da se je tako hitro razmnožil po vsem svetu. Pri sarsu je bilo širjenje omejeno, virus je prišel iz mesta v Hongkong, okužil manj ljudi, novi virus pa se je razširil po vsem svetu. To je povezano tudi s časom počitnic, veliko ljudi potuje. Virus se zelo dobro veže na človeške receptorje in je čudovito prilagojen temu, da okuži ljudi.

Boris Matija Peterlin je bil leta 2010 tudi nedeljski gost. V pogovoru pripoveduje o očetu, dr. Antonu Peterlinu, ki je ustanovil inštitut Jožefa Stefana. Pozneje je družino znanstvena pot vodila v Nemčijo in Združene države Amerike.