Matjaž Turel, specialist pulmolog s Kliničnega oddelka za pljučne bolezni in alergije, vodja internističnega dela programa presaditev pljuč v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

“Pomagate nam lahko tako, da upoštevate navodila. Da ostanete doma. Če že hodite na sprehode, se držite v družinskem krogu, pazite na druge,” pravi dr. Matjaž Turel, specialist pulmolog s Kliničnega oddelka za pljučne bolezni in alergije, vodja internističnega dela programa presaditve pljuč v ljubljanskem kliničnem centru. Pravi, da so bolj ogroženi moški in kadilci, pljučni bolniki pa morajo biti v ekstremni samoizolaciji. Virusi imajo sicer to značilnost, da prizadenejo tudi zdrave ljudi, potek bolezni pa je pri vsakem bolniku drugačen.

“Opiramo se na izkušnje kitajskih in italijanskih kolegov. Virus pri kakšnih 80 odstotkov obolelih ne povzroča hudih zapletov, pri 20 odstotkih pa jih. Pet odstotkov bolnih pristane na intenzivni negi, za polovico teh se slabo konča.”

 

Kljub danim razmeram sicer dodaja, da je optimizem vedno prisoten: “Po vsem svetu iščejo rešitve za ta virus. Trenutno imamo premalo podatkov, zato upoštevajmo samoizolacijo.” Pulmolog dr. Matjaž Turel je tudi zdravnik olimpijske reprezentance, ki pravi, da je vsem športnikom zdaj pridobivanje odličij drugotnega pomena. “Rad bi poudaril, da so vsi, ki še imajo možnost za medaljo, globuse, postavili svoje zdravje in zdravje državljanov na prvo mesto. Zanemarili so dejstvo, da niso mogli tekmovati za boljše uspehe. Ta športna družina dobro sodeluje in razume stvari prek meja tekmovalnosti.”

In kako v času koronavirusa ostati v dobri telesni pripravljenosti: “Treba je ohranjati psihofizično kondicijo, tudi doma lahko delamo sklece, počepe, na spletu so tudi vodene vadbe. To delamo doma, tako ohranjamo tisto, kar je potrebno v takih časih.”

Naročite se na poseben podkast Vala 202 o koronavirusu

Kako virus deluje, kako se ga ubraniti, kateri ukrepi so nujni, kaj lahko pričakujemo? Verodostojne informacije, konkretna navodila, pojasnila strokovnjakov in nova spoznanja. V vseh aplikacijah za podkaste.

Anja Hlača Ferjančič