Strokovnjaki opozarjajo, naj se starostniki ne izpostavljajo nevarnosti in naj jih ne ogrožajo tudi drugi, četudi jim želijo pomagati.

Dosedanji podatki o koronavirusu kažejo, da so daleč najbolj ogrožena skupina ljudi starostniki, še posebej tisti s pridruženimi kroničnimi boleznimi. Zato strokovnjaki še posebej opozarjajo, naj se ne izpostavljajo nevarnosti in naj jih ne ogrožajo tudi drugi, četudi jim želijo pomagati. Prostovoljci mariborskega humanitarnega društva Humanitarček so bili včeraj obveščeni, da so nekateri stanje strahu in negotovosti že izrabili kot priložnost za zlorabo: “Na terenu so se začeli pojavljati “prostovoljci”, ki poskušajo paniko starostnikov zlorabiti. Ponujajo plačila položnic, odhod v trgovino in nakup zdravil.

Nikoli ne vemo, kdo ta oseba je. Odsvetujemo sodelovanje z nekom “novim”. To, da si kljuko podajajo različni prostovoljci, ni na mestu.”

 

Dr. Ninna Kozorog opozarja, da glede na to, da so vse nenujne zdravstvene storitve odpovedane: “Starostnikom in njihovim svojcem predlagamo, naj se posvetujejo z zdravnikom. Sanitetni reševalni prevozi normalno delujejo, tudi patronaže.”

Poglejmo po svojem bloku, soseski. Pokličimo starejše in na ta način ohranjajmo socialni stik. Vprašajmo, kaj potrebujejo iz trgovine, in jim to pustimo na pragu.”

Jana Vidic