Z Juretom Leskovcem o tem, kako bi lahko sodobna tehnologija občutno zajezila širjenje pandemije. Glede varnosti in varovanja zasebnosti gre po njegovem v teh primerih iskati srednjo pot.

“Američani veliko raje stvari vzamejo v svoje roke, kot da iniciativo prepustijo vladi. Amerika res nima javnega zdravstva, hkrati pa je veliko lokalnih iniciativ, vsaka bolnišnica se skuša znajti. Veliko bolnišnic deluje v okviru univerz. Na Stanfordu izvajajo teste za koronavirus.”

 

V Sloveniji se mudi tudi Jure Leskovec, profesor računalništva na Univerzi Stanford, ki na področju umetne inteligence in strojnega učenja dosega svetovno slavo. V pogovoru z njim več o tem, kako sam doživlja spopadanje ameriške družbe z nastalimi razmerami, pa o vzporednicah med računalniškimi in biološkimi virusi ter o tem, kakšno spodbudo in tudi prostor za moralni razmislek lahko nastali položaj pomeni za masovno zbiranje podatkov. To po Leskovčevo vsekakor bo usmeritev, ki bo zaznamovala prihodnost, a vprašanje, kako daleč in za kakšno ceno.

“V mislih je treba imeti dobro ravnotežje med anonimnostjo in dobrobitjo teh podatkov.”

Maja Ratej