Odbita do bita

Posodabljanje aplikacij je izredno pomembno!

Koliko naših podatkov podjetja zahtevajo za delovanje aplikacij? Maruša, Anže in dr. David Jelenc z odbitimi poslušalci prebirajo drobni tisk mobilnih operacijskih sistemov

david, drobni tisk 3
Anže, David Jelenc, Maruša
foto: Val 202
Dr. David Jelenc s Fakultete za računalništvo in informatiko opozarja na dovoljenja v mobilnih aplikacijah, ki jih podeljujemo podjetjem. S tem se strinjamo, da imajo korporacije vpogled v podatke, ki so pomembni tudi v realnem, ne le virtualnem svetu.
Aplikacija Uber, s katero naročimo prevoz, zahteva precej dovoljenj. Če želimo, da nas voznik najde, moramo dovoliti dostop do lokacije, in to je le eno izmed številnih dovoljenj, ki jih aplikacija za celovito izvajanje potrebuje. Aplikacije pa dostopajo tudi do manj občutljivih podatkov, na primer do stanja naše baterije. Zakaj? Analitiki podjetja Uber priznavajo, da prilagajajo cene voženj glede na ponudbo in povpraševanje. Ravno tisti uporabniki, katerih baterija je pri koncu, so pripravljeni plačati višje cene. Podjetje sicer zanika, da bi takšne podatke zlorabljali za manipulacijo cen, a uporabniki kaj več od njihove obljube nimamo.

Zapiski:

Home | Viber
Lahko ste kjer koli na svetu, pa nihče ne ve, kje v resnici ste – Val 202
Meitu – Beauty Themed Photo & Video Apps
Spletna stran, ki drobni tisk ocenjuje glede na to, kako prijazen je za zasebnost

Naročite se in podkast ocenite. Razpravi o odbitih temah se lahko pridružite na Twitterju.

Poslušajte še:

Drobni tisk, intro: Vsakokratno branje drobnega tiska bi nam vzelo 8 let življenja

Drobni tisk 1: Zasebnosti smo se prostovoljno odpovedali

Drobni tisk 2: Prevzeti moramo del odgovornosti, ker nam ni vseeno za zasebnost