Filozofinja Renata Salecl o tem, kaj koronavirus prinaša v našo družbo, kaj pomeni za možnost izbire, kako se bo spremenil svet in zakaj ostati optimističen

Filozofinja in sociologinja dr. Renata Salecl tudi v kriznih časih z intelektualno ostrino spremlja in analizira dogajanje. Kaj koronavirus prinaša v našo družbo, kaj pomeni za možnost izbire, kako se bo spremenil svet in zakaj ostati optimističen. "Na mladih je, da iz izkušnje s koronavirusom potegnejo nekatere modrosti, povezane tudi s podnebnimi spremembami."

"Ključna bo solidarnost na čisto človeški ravni. Čistilki lahko plačamo honorar, tudi če nekaj časa ne bo prihajala v naše stanovanje. Na podoben način lahko pomagamo prebroditi krizo na primer frizerki.”

Kako pa je s tesnobo, vsakdanjimi odnosi, kakšna prihodnost nas čaka."Ko se v stresu znajdemo sami, bodimo do sebe tolerantni tako, kot smo tolerantni do drugih, ko so v stresu."

"Strah me je, da prehitro drvimo v militarističen diskurz. Več moramo govoriti s stroko. Obstaja nevarnost, da bo oblast izkoristila krizo za očiščenje institucij. Vrata v vse bolj avtoritarno družbo so odprta. Nadzorovanje gibanja se lahko prevesi v nadzorovanje vsebine. Nujno je biti kritičen."

Naročite se na poseben podkast Vala 202 o koronavirusu

Verodostojne informacije, konkretna navodila, pojasnila strokovnjakov, nova spoznanja. Pogovori, ki nov virus postavljajo v družbeni in globalni kontekst. V vseh aplikacijah za podkaste. V iskalnik vpišite: Koronavirus podkast.

Luka Hvalc