Krizno obdobje predstavlja tudi veliko tveganje za korpucijo, saj se morajo zaradi zaostrenih razmer odločitve sprejemati hitro, nadzorni mehanizmi pa temu pogosto ne sledijo.

Živimo v izolaciji, komunikacija je omejena, pomembne odločitve se sprejemajo hitro, drugače kot prej, pogosto brez ustreznega nadzora. Čas koronavirusa skriva veliko korupcijskih tveganj in možnosti zlorab, ”vojni dobičkarji” imajo že polne roke dela …

”Čas epidemije koronavirusa predstavlja veliko tveganje za korupcijo, predvsem pa je ta še posebej povezana z zdravstvenim sistemom in javnim naročanjem.”

 

To je povedala dr. Alma Sedlar, mednarodna strokovnjakinja na področju preprečevanja korupcije, predsednica društva Transparency International Slovenija in nekdanja namestnica predsednika Komisije za preprečevanje korupcije, ko smo jo poklicali v Mjanmar, kjer dela že nekaj časa.

”Prva prioriteta vsake vlade v takih razmerah je, da naredi vse za varnost in zdravje ljudi, kar pa ne sme biti izgovor za pretirano krčenje temeljnih človekovih pravic in svoboščin in za ukrepe na področju zmanjševanja transparentnosti, ko gre za javni denar.”

 

Nadzor je v krizi morda celo pomembnejši kot v mirnem času, poudarja sogovornica, ki ima pri tem v mislih državne organe, civilno družbo in medije.

”Obstaja namreč nevarnost, da bi se koruptivne prakse, ki bi se vzpostavile v tem času, ko se je treba hitro odzvati, ohranile tudi takrat, ko bo epidemije konec, zato je vloga nadzornih ustanov, civilne družbe in medijev tako ključna, ne bi se jih smelo omejevati, saj morajo gledati pod prste odločevalcem, politikom in oblastnikom.”

 

Poudarja še vlogo žvižgačev v času koronavirusa, sploh v zdravstvu, v katerem je ogromno korupcijskih tveganj, ključnega pomena pa je, da je poskrbljeno za njihovo zaščito.

V Transparency International Slovenija so pred dnevi pozvali Upravo za javna plačila (UJP), naj nemudoma spremeni odločitev, da do preklica ne bo omogočala objave ažuriranih podatkov o transakcijah v breme registriranih zavezancev v skladu z Zakonom o dostopu do informacij javnega značaja. Te podatke povzema tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) za aplikacijo Erar. Tako se podatki v aplikaciji Erar od 17. marca nekaj dni niso posodabljali. Alma Sedlar razlaga, da so ljudje izražali veliko zaskrbljenost in da jih je, sodeč po odzivih, odločitev o neobjavljanju razjezila.

”Omejevanje dostopa do informacij ne pripomore k zaupanju v politiko, če ni zaupanja v vlado, ni zaupanja v njene ukrepe, zato lahko rečemo, da transparentnost v takšnih položajih rešuje življenja.”

 

KPK na svoji spletni strani sporoča, da so podatki v aplikaciji Erar spet posodobljeni. Dr. Alma Sedlar je poudarila, da je v občutljivem obdobju, v katerem živimo, transparentnost na področju preprečevanja korupcije zelo učinkovito zdravilo.

”V procese odločanja, ki so izvedeni ad hoc, bi bilo treba vključiti predstavnike nadzornih organov, to so KPK, računsko sodišče, FURS, policija, ki bi lahko s svojim znanjem pripomogli k blažitvi tveganj.”

 

Alma Sedlar ugotavlja, da bi bilo treba razmisliti o bolj strukturiranih protokolih za nakupe v kriznih položajih.

”V vsaki novi krizi odločevalci improvizirajo in to je odlična priložnost za vse tako imenovane vojne dobičkarje.”

 

Kako je ta hip v Mjanmaru, v Jangonu, kjer dr. Alma Sedlar živi in dela?

”Ta država ima srečo v nesreči, ker je bila tako dolgo in je še vedno izolirana. Še pred kratkim sem se šalila, da nas je tudi koronavirus obšel. A ni dolgo trajalo, pa so bili že odkriti prvi primeri, ki so prišli s potniki iz drugih držav. Presenetilo me je, kako so ljudje disciplinirani, še pred dnevi so se vedli kot običajno, potem ko jih je vlada prosila, naj bodo doma, so zdaj ulice skoraj prazne.”

 

Dr. Alma Sedlar je v pogovoru povedala, da svoje delo opravlja od doma. Pred dvema tednoma bi se še lahko vrnila v Slovenijo, a je ocenila, da človek ne more pobegniti pred virusom, ker so razmere povsod podobne.

”Prej ali slej se bo življenje vrnilo v ustaljene tirnice, vprašanje, s kakšnimi posledicami za človeštvo. Kljub vsej tej negotovosti pa je pomembno, da smo pripravljeni na čas po virusu, zato ne bi bilo prav, da koruptivnežem, zaslužkarjem, diktatorjem itd. pustimo, da izkoristijo krizo za svoje namene. Mi želimo normalno živeti naprej, kar se dogaja zdaj, pa ima lahko usodne posledice, če ne bomo pozorni.”

 

Ob tem dr. Alma Sedlar opozarja na nevarnosti, ki prežijo na nas v času koronavirusa, od vdiranja v našo zasebnost, korupcije do krčenja svoboščin in omejevanja svobode medijev.

”Vsega tega ne smemo dopustiti, če želimo še kdaj živeti v kolikor toliko normalni družbi.”

Tatjana Pirc