Štajerka je prva slovenska športnica, ki so ji na vrhu olimpijskega odra zaigrali slovensko himno

Med slovenskimi športniki, ki so na največjem tekmovanju na svetu v zadnjem obdobju povsem v ospredju, so judoisti. Iz obdobja slovenskih vražjih bork na blazinah je največ opravila Urška Žolnir, ki je tudi dobitnica prve slovenske olimpijske medalje v judu.

“Vesela sem, da sem lahko dobila trenersko izkušnjo. Marsikdo ne vidi celotnega dela, ki poteka v pisarnah, fitnesih, telovadnicah. Nihče ne vidi, da so misli najboljših trenerjev štiriindvajset ur na dan in sedem dni v tednu usmerjene k tekmovalcem. Treba je organizirati in izpeljati kakovostne treninge in počitke, kakovostne priprave. Treba je gledati, da kateri del telesa ne bo preobremenjen in bi se posledično zgodila poškodba. Vedeti je treba, kaj se dogaja v športnikovi glavi, kakšne razmere ima doma. Vse to vpliva na samo počutje športnika in na koncu tudi na rezultat. Naj omenim, da tudi vremenske razmere vplivajo na športnika in na sam trening. Vse to je treba dnevno načrtovati. V trenerju je zbranih več različnih ljudi – psiholog, menedžer, direktor, organizator in na koncu tudi mama in oče.”

Urška Žolnir se je štirikrat udeležila olimpijskih iger. Okusila jih je kot tekmovalka, nazadnje, v Riu, pa je bila tudi v vlogi trenerke. Zanimivo, da je ob blazini vodila moški del reprezentance, novinec na igrah Adrian Gomboc pa se je prebil skoraj do medalje in po porazu v malem finalu končal na 5. mestu.

V zadnjih dneh pred zaprtjem vadbenega centra na Lopati je olimpijska prvakinja iz Londona bdela nad Klaro Apotekar, ki je poškodovana in ji morda ta karantena celo ustreza, da si pred nadaljevanjem tekmovanj opomore po poškodbi. Kako pa se sploh vrniti, predvsem po karanteni? “Najprej bo pomemben miselni prehod pri treningih. Ko športnik dolgo časa trenira sam in nekako ves čas enako, lahko kar malo zaspi in se, nevede, nenamerno poleni. Ko bo konec karantene, se bodo vsi kar zaleteli in začeli trenirati, kar bo lahko vodilo k poškodbam. Po karanteni ne bo šlo za kvantiteto, ampak za kvaliteto treningov.”

Deset slovenskih olimpijskih prvakov je še med nami, edini s tremi zlatimi olimpijskimi odličji, Leon Štukelj, pa je že našel svoj mir.

Dare Rupar