MOK je začel pogovore s 33 športnimi federacijami, ki so vpletene v izvedbo iger, da bodo svetu lahko čim prej postregli z novim terminom iger

Če je športnikom odleglo, pa so se skrbi nakopičile pri tistih, ki skrbijo za organizacijo, in pri tistih, ki celotno olimpijsko kolesje financirajo. Zato je Mednarodni olimpijski komite tako dolgo čakal.

“Zato pozdravljam odločitev japonske vlade in Mednarodnega olimpijskega komiteja o prestavitvi iger. Zahvaljujem se odgovornim, da zaradi finančnih interesov niso ogrozili zdravja športnikov, osebja in obiskovalcev.” – generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije, doktor Tedros Adhanom

Če se podrobno posvetimo številkam oziroma finančni plati prestavitve olimpijskih iger, je nenadoma veliko bolj jasno, zakaj je Thomas Bach skupaj z organizacijskim komitejem v Tokiu do zadnjega mogočega trenutka, ko je obstajal vsaj še kanček teoretičnih možnosti, da se igre ohranijo v osnovnem terminu, vztrajal pri prvotnem načrtu.

Lokalni organizacijski komite v Tokiu bo imel samo z neposrednimi stroški organizacije dodatni 2,5 milijarde evrov odhodkov, celotno državo naj bi prestavitev stala okrog pet milijard, kar bo celotne stroške iger pripeljalo do približno 25 milijard oziroma drugače povedano – dva slovenska letna proračuna in pol.

Največji partner MOK-a ameriška televizija NBC ves svoj ugled gradi na olimpijskem pokrivanju in je v zadnjih letih za pravice vse do konca leta 2032 odštela blizu 12 milijard evrov.

Mednarodni olimpijski komite ima 14 svetovnih partnerjev, od katerih jih je pet (Intel, Airbnb, Coca Cola, Samsung in Procter Gamble) že potrdilo, da ostaja zavezanih svojemu olimpijskemu pokroviteljstvu. Preostalih devet seveda tudi ne odstopa od pokroviteljstva, a se v tem kratkem času po prestavitvi iger še ni odzvalo. Pri vsem skupaj bo nastopila samo ena velika težava. Nekaterim globalnim sponzorjem bi se z letnico 2020 pogodba z Mednarodnim olimpijskim komitejem iztekla, nekaj drugih partnerjev bi v olimpijsko družino vstopilo z letom 2021.

To je eden glavnih razlogov, da je Thomas Bach že ob sami prestavitvi iger povedal, da se bodo igre v Tokiu imenovale Tokio 2020 ne glede na to, kdaj bodo izpeljane.

Igor Tominec