Ker ta konec tedna ni veselja in vrveža v dolini pod Poncami, vam ponujamo nekaj planiške športne evforije preteklosti

Planica je v zadnjem desetletju spreminjala podobo in se z novim nordijskim centrom razcvetela v arhitekturnem in funkcionalnem smislu. Leta 2023 bomo dočakali še prvo svetovno nordijsko prvenstvo na slovenski tleh, a tisto, kar ostaja v srcu, so zmage. Zmage Jurija Tepeša, Robija Kranjca in Petra Prevca. A tudi zmage si med seboj niso bile enake. Prva Robija Kranjca leta 2012, ko je pred tem postal tudi svetovni prvak v poletih, je bila znanilka slovenskega preporoda – kažipot v boljše skakalne čase.

Zmaga Petra Prevca, ko je leta 2016 dvignil veliki kristalni globus, je bila zadnja slovenska pod Poncami. Trenutek, ki se lahko primerja le še s tistimi ob skupnem slavju Primoža Peterke, še v stari Planici.

A Primožu nikoli ni bilo dano, da bi zmagal pred domačimi gledalci, zato je še toliko bolj s cmokom v grlu pred našim mikrofonom leto poprej, torej leta 2015, pospremil še eno dvojno slovensko zmago, a tista je bila grenka, saj je vodilni po prvi seriji Peter Prevc ob popolnem poletu Jurija Tepeša zaostal za moštvenim kolegom.

Planica 2015 je bila najuspešnejša za slovensko reprezentanco. Zanesljivo največji vrtiljak čustev. Od splošne evforije do izpraznjenosti in osuplosti vseh v izteku letalnice.

Boštjan Reberšak