Nogometašev ta hip ne plačujejo klubi, zato nimajo obveze, da kar koli počnejo

Tako kot v Sloveniji se je tudi v Franciji v preteklih dneh ustavilo javno življenje. Ljudje ne zapuščajo svojih domov, podobno kot v številnih podjetjih pa skušajo tudi v nogometnih klubih na daljavo ob pomoči tehnologije čim več urediti. Luka Elsner je prejšnje poletje prevzel francoskega prvoligaša iz Amiensa.

“Prek videokonference ostajam v kontaktu s svojimi sodelavci. To mi vzame kar nekaj časa. Predstavljamo si, da se bo ta zadeva enkrat končala, nekje do junija, in da bomo konec maja znova lahko začeli.”

Ker ni tekem, ni velikega dela prihodkov, tistih od prodaje vstopnic in predvsem od televizijskih pravic. Številni klubi, med njimi tudi Amiens, so zaradi tega prekinili pogodbe z večino zaposlenih.

“Klubi so večino osebja in igralcev dali na državno nadomestilo. To postavlja vprašanje kako naprej.”

Ker klubi ne plačujejo svojih igralcev, pa to tudi pomeni, da jim ne morejo zapovedati, kako in kdaj morajo trenirati. Lahko pa jim svetujejo, kako čim bolje prebroditi izolacijo in ohraniti kondicijo, tudi tako, da na daljavo spodbudijo njihov tekmovalni naboj.

“Položaj je zelo nenavaden in nikjer, v nobenih knjigah ne piše, kako je treba ravnati v tem primeru. Omejeni smo na tek blizu doma, ta tek naj ne bi trajal dolgo. Vsi moramo imeti papir, da to lahko opravljamo zaradi ohranjanja telesne pripravljenosti.”

Elsner pričakuje, da bo v prihodnjih štirinajstih dneh znan okvirni načrt z različnimi časovnicami – kdaj in kako končati prvenstvo. Do konca je ostalo še deset krogov.

Luka Petrič