Italijansko prvenstvo je bilo prekinjeno pred začetkom izločilnih bojev

Odbojkarji skušajo biti zgled drugim in dosledno upoštevajo navodila pristojnih.

“Karantena je kar posebna izkušnja za mene. Že dolgo časa nisem bil pri miru. Urnik se je spremenil, treningi so odpovedani, dobesedno smo prikovani v stanovanja. Zapolniti si moramo ves prosti čas, ki ga imamo. Po enem tednu še vedno najdem veliko stvari za delati.”

Jan Kozamernik je v Milanu v stanovanju zaprt čisto sam. Imel je možnost, da bi do njega prišlo dekle, a so se še pred izbruhom pandemije odločili, da ne pride. “To je bila dobra odločitev, čeprav je tudi ona zdaj doma v karanteni. Sem zelo aktiven tudi v kuhinji. To me pomiri. Včeraj sem kuhal svinjske kotlete v gorčični omaki.”

Slovenski odbojkar o tem, kako se je vse skupaj razvilo: “Bilo je, kot morda zdaj v Združenih državah. Mislili so, da je le gripa, da se nimamo česa bati, sploh mladi ne. V Italiji je kriza, ker nimajo dovolj kapacitet, dovolj intenzivne nege. Tudi odbojkarji skušamo pomagati na vsakem koraku. Zelo pomembni so prvi ukrepi, ki jih je Italija zamudila. Upam, da se bodo drugi odzvali bolje.”

Stroga karantena in ukrepi vlade, se zdi, da ne zaležejo. “Do začetka aprila smo v karanteni, vsaj za zdaj. Včeraj pa smo govorili s klubskim zdravnikom, ki je napovedal, da se bo vse skupaj šele v prihodnjem tednu stopnjevalo do maksimuma. Ker so se tu odzvali tako pozno, se je vse raztegnilo. Upajo, da se bo po tem začelo umirjati, da bodo lahko bolje ukrepali in se spoprijemali s težjimi primeri.”

Optimizem kljub položaju ostaja, prvenstvo naj bi se nadaljevalo, vsaj tako pravi italijanska odbojkarska zveza.

Anja Hlača Ferjančič