Obeta se prestavitev Eura na december ali na naslednje leto. Koliko je še možnosti, da se bodo olimpijske igre dejansko začele 24. julija 2020?

Teh možnosti je z vsakim dnem manj, čeprav predsednik japonske vlade Shinzo Abe in predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach trdita, da gredo priprave po načrtih in da se bodo igre ne glede na trenutno grožnjo koronavirusa začele in končale v predvidenem terminu.

Včeraj objavljena raziskava agencije Kyodo na Japonskem kaže, da je natanko 70 odstotkov anketirancev v državi gostiteljici prepričanih, da Tokio ne bo mogel gostiti letošnjih olimpijskih iger v predvidenem terminu.

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach za zdaj ni niti namignil o možnosti prestavitve iger. “Delamo z vso vnemo na tem, da bi olimpijske igre uspešno pripravili do slovesnega odprtja 24. julija. Ker gredo torej vse priprave v smeri, da bodo igre izpeljane po programu, se morajo tudi športniki tako pripravljati. Še skoraj štirje meseci in pol so do odprtja iger in ta čas bomo izkoristili, da poskrbimo za uspeh letošnjih iger.”

Samo 55 odstotkov športnikov od končne kvote ima za zdaj zagotovljen nastop, še skoraj polovico udeležencev iger je treba torej dobiti skozi takšno ali drugačno kvalifikacijsko sito.

Pred natanko tednom dni so se kvote prevesile v smer večje verjetnosti odpovedi iger v prvotnem terminu, možnosti za to pa se povečujejo iz dneva v dan.

Igor Tominec