Kako se kot prostovoljec pridružiti humanitarcem? Na kaj moramo biti še posebej pozorni? Kje so na voljo dodatne informacije? Odgovarja Primož Jamšek s Slovenske filantropije.

Kako se kot prostovoljec pridružiti humanitarcem? Na kaj moramo biti še posebej pozorni? Kje so na voljo dodatne informacije? Odgovarja Primož Jamšek, Slovenska filantropija

Peti teden koronaosamitve se je začel, čas, ko je tudi na to krizo najbolj pripravljenim zmanjkalo živil, zdravil ali pa potrebujejo kakšno drugo pomoč. Medsosedska pomoč je zaživela precej dobro, vendar pa ta prinaša tudi precejšnja tveganja. Za obe strani. Še vedno velja, naj se ljudje, ki s takim delom še nimajo izkušenj, najprej pridružijo kakšni od izkušenih humanitarnih organizacij, ki delujejo na njihovem območju. Med organizacijami, ki vključujejo nove prostovoljce, je tudi Slovenska filantropija.

“Vzpostavili so se telefoni, na katere se lahko pokliče za pomoč. Organizacije ne kličejo ljudi, če potrebujejo pomoč, razen tistih, ki jim pomagajo že dlje. Zato je klic, če potrebujete pomoč, že znak, da gre lahko za prevaro.” – Primož Jamšek

Zakaj je dobro, da se pridružite prostovoljski organizaciji? “Dobro je, da imamo kot prostovoljci za seboj organizacijo, ki nas lahko zaščiti, če gre kaj narobe,” še pojasnjuje socialni delavec Primož Jamšek.

Če ste tudi vi med tistimi, ki pomoč potrebujete ali bi jo radi ponudili, najdete na spletni strani www.prostovoljstvo.org vse potrebne informacije. Če pa potrebujete pogovor, smo pripravili tudi več kot 50 številk za razbremenilne pogovore za vse, ki izolacijo težko prenašajo ali potrebujejo strokovno pomoč.

Jana Vidic