Že kar nekaj dni se vrstijo pozivi, da zaradi hitrega širjenja virusa ostanete doma, če poti naokrog niso res nujne. Ob tem pa se je v preteklih dneh redko kdo vprašal, kaj je s tistimi, ki doma nimajo. Brezdomci so v teh časih zelo ranljiva skupina. Dnevni centri za brezdomce se morajo s ponedeljkom zapreti, drugih natančnejših navodil pa organizacije, ki pomagajo brezdomcev, še niso dobile, pravi Bojan Kuljanac, predsednik društva Kralji ulice, ki opozarja, da so v Italiji brezdomci trenutno v zelo slabem položaju.

Bojan Kuljanac, predsednik društva Kralji ulice, o položaju brezdomcev v času epidemije

“Biti doma je dober napotek, a brezdomci nimajo doma. So tudi zelo ranljiva skupina za ta virus. Pomembno je, da se mi, ki imamo domove, čim manj gibljemo zunaj doma, ker bomo s tem zavarovali tudi brezdomce.” – predsednik društva Kralji ulice Bojan Kuljanac

Že kar nekaj dni se vrstijo pozivi, da zaradi hitrega širjenja virusa ostanete doma, če poti naokrog niso res nujne. Ob tem pa se je v preteklih dneh redkokdo vprašal, kaj je s tistimi, ki doma nimajo. Brezdomci so v teh časih zelo ranljiva skupina. Dnevni centri za brezdomce se morajo s ponedeljkom zapreti, drugih natančnejših navodil pa organizacije, ki pomagajo brezdomcem, še niso dobile.

“Zavetišča delujejo po drugačnih pravilih. Ne sprejemamo več novih ljudi. Ne je se več v jedilnicah. Vse prosijo, naj ne hodijo ven. Res upamo, da virus ne pride med našo populacijo in da se ne ponovi italijanski scenarij.”

 

Jan Grilc, Maja Stepančič