V 18. vzporedniku gledamo proti kriznim žariščem na Bližnjem vzhodu in se sprašujemo, kako ranljiva so v času epidemije koronavirusa begunska taborišča in kako ogrožene od vojn razrušene države. Kako se lahko na večjo epidemijo odzovejo Sirija, Irak, Jemen ali Gaza, jim grozi nova humanitarna kriza? Z našo bližnjevzhodno dopisnico Karmen Švegl razmišljamo o higienskih razmerah v prenapolnjenih begunskih taboriščih, zdravstvenih zmogljivostih za oskrbo obolelih in zmožnostih preventivnega ukrepanja v državah s stotisoči zaradi vojn razseljenih oseb.

Naša bližnjevzhodna dopisnica Karmen Švegl je na grškem otoku Hios, kjer za zdaj še ni nobenega primera okužbe s koronavirusom. Na otoku so pred časom snemali reportaže, nato pa so po spletu okoliščin, saj je Turčija prepovedala vstop v državo slovenskim državljanom, tam tudi ostali.

“Ko greš na Hiosu iz hiše, si moraš napisati dovoljenje in to, kam greš, koliko časa boš tam, kdaj si zapustil prebivališče. Policija to tudi preverja, če tega lista nimaš, te lahko doleti 150 evrov kazni.” – Karmen Švegl

“Starejši ljudje v taboriščih v Siriji umirajo, a nihče ne preveri, zakaj so umrli.”

Maj Valerij