Zapisi iz močvirja

Pismo podpore

Kdo so vključevalni politiki in kdo izključevalni? Kateri politiki marajo Janeza Janšo in kateri ne?

Pismo
PIsmo
foto: pixabay.com

Priprave na predčasne volitve so v polnem teku. K pripravam na nove volitve spada tudi sestavljanje nove koalicije. Priprave se te dni končujejo, hiša je prezračena, tla posesana in okna umita. Tako je napočil čas le še za nekaj zadnjih malenkosti. Kot so pisma intelektualcev. Oziroma razumnikov. Ta pisma se pojavljajo redno pred prelomnimi dogodki in so značilna po tem, da jih zelo redko kdo v celoti prebere, zato pa se o njih toliko bolj žolčno razpravlja v javnosti.

Sezona pisem se je začela z 22 razumniki, ki so bili za sestavo nove koalicije pod vodstvom SDS. Koalicija naj bo razvojno naravnana in naj bo vključujoča. “Vključujoča” je modni pojem slovenske politične latovščine in ga ne gre zamenjevati za podoben termin, uporabljan v elektrogospodarstvu. Pomeni pa nasprotno od “izključujoče” in pojem je postal tako popularen, da se slovenski politiki zadnje mesece delijo na to, ali so vključujoči ali izključujoči.

V bistvu pa gre za preprosto resnico: vključevalni politiki marajo Janeza Janšo, izključevalni pa ga ne marajo.

Kot odgovor na pismo za vključevalno vlado je v javnost prišlo pismo 74 razumnikov, ki so absolutno proti vključujoči koaliciji, ker bi z njo zdrsnili na bankino demokracije.

Čakamo torej le še na pismo Ali babe in 40 razbojnikov, ki jih bo, kot vedno, zanimalo, kako priti do državne srebrnine.

V bistvu pa gre za preprosto resnico: vključevalni politiki marajo Janeza Janšo, izključevalni pa ga ne marajo.  

Če ne drugega, nam ta pisma govorijo o težavah z razumom. Vseh 96 podpisnikov obeh tokratnih pisem so razumniki. Znanstveniki, profesorji in podobno. Se pravi, da ko gredo zjutraj na šiht, vklopijo razum in živijo ter preživijo od čistega intelekta. Od dela svojih možganov. Ampak kljub temu se o eni in isti stvari, kot je sestava nove koalicije, kategorično ne strinjajo. “Stojijo na nasprotnih bregovih, njihovo mnenje je diametralno nasprotno …” In kar je podobnih poimenovanj intelektualnih nasprotij.

Se pravi, da del teh razumnikov, odvisno katero pismo so podpisali, ne uporablja v redu svojega razuma. Da razmišlja narobe. In medtem ko je motiti se v pismu, ki bo zakoličilo politično realnost še razmeroma neškodljivo, pa je motiti se pri običajnem delu teh razumnikov lahko usodno. Kajti med njimi so sociologi kulture, politologi, mladi podjetniki, ustanovitelji foruma 21, profesorji; vse poklicni profili, pri katerih lahko ima zmotno razmišljanje, se pravi tudi zmotno delovanje, težke posledice za prihodnost naše države. Hočemo poudariti, da ni le usodno, če se kdo moti pri intelektualno manj zahtevnih poklicih – kot je narobe izračunana kvadratura kopalnice ali napačno nameščen filter v motorju vašega avtomobila; končno je prišel čas, ko moramo začeti prepoznavati zmote tudi med intelektualci. In v naslednjih dneh bomo dobili skupino razumnikov, ali jih bo 44 ali pa 22, ki se motijo.

Hočemo poudariti, da ni le usodno, če se kdo moti pri intelektualno manj zahtevnih poklicih – kot je narobe izračunana kvadratura kopalnice ali napačno nameščen filter v motorju vašega avtomobila; končno je prišel čas, ko moramo začeti prepoznavati zmote tudi med intelektualci.

Seveda obstaja še tretja možnost, ki pa živi in preživi le v okolju pop kulture. Pogrošni žurnalizem že desetletja razlaga, da na svetu pač obstaja več resnic, kar pa ne drži.

Stvarstvo je sestavila in ga vzdržuje ena sama resnica, na več resnic pa pristajajo cincarji, šleve in kompromisarji. Povedano drugače: del izmed 96 podpisnikov dveh pisem nima prav. Kljub temu, da so razumniki, sestava koalicije in posledično vlade pod vodstvom SDS ne more biti istočasno in dobra in slaba za prihodnost Slovenije.

Oziroma lahko je dobra in/ali slaba – a le če poslušaš nakladače ob šankih, na internetu in nas, v medijih. Ne more pa biti dobra in/ali slaba, če so o njej premislili razumniki. Med tem ko mi uporabljamo čustva in preference, nastale v slabo poseljenih predelih možganov, razumniki uporabljajo čisti razum, ki smo mu že v devetnajstem stoletju zaupali nalogo, da naj nas vozi po tem zapletenem vesolju. Z močjo čistega uma ter ob pomoči in orodjih, ki jih imajo posamezne znanosti, se je torej 96 razumnikov prikopalo do dveh odgovorov na vprašanje, ali je morebitna tretja vlada Janeza Janše za Slovenijo dobra ali slaba. Žal je na to vprašanje pravilen samo en odgovor in v redakciji naše skromne oddaje vemo, kateri. A ker smo uravnoteženi, kar pomeni tako vključujoči kot izključujoči hkrati, predvsem pa nismo razumniki, bo odgovor ostal kuvertiran.

Stvarstvo je sestavila in ga vzdržuje ena sama resnica, na več resnic pa pristajajo cincarji, šleve in kompromisarji. Povedano drugače: del izmed 96 podpisnikov dveh pisem nima prav. Kljub temu, da so razumniki, sestava koalicije in posledično vlade pod vodstvom SDS ne more biti istočasno in dobra in slaba za prihodnost Slovenije.

Konec tedna, ko bo politična elita prenehala skakati po središču Ljubljane, kot da so naviti pajaci, se bo eno izmed pisem podpore izkazalo za pravilno. Štiriinsedemdeset ali pa dvaindvajset razumnikov bo lahko zmagovalno vzkliknilo: “Saj smo vam rekli,” istočasno pa bo lahko štiriinsedemdeset ali pa dvaindvajset razumnikov razočarano dahnilo: “Gotovi smo!”

Štiriinsedemdeset ali pa dvaindvajset razumnikov bo lahko zmagovalno vzkliknilo: “Saj smo vam rekli,” istočasno pa bo lahko štiriinsedemdeset ali pa dvaindvajset razumnikov razočarano dahnilo: “Gotovi smo!”