Frekvenca X

Na valovih odnosov: Psihofizično zdravje

Od kakovosti odnosov je zelo odvisno naše psihofizično zdravje, v sodobni tržno usmerjeni družbi je vse bolj prisoten tudi “kult" izgorelosti. Kako razviti kakovostne odnose in dobro psihofizično počutje?

Na valovih odnosov2
foto: Pixabay

Možgani so sestavljeni iz skoraj sto milijard živčnih celic. In ko so naši nevroni v odnosu z nevroni drugega človeka, je aktiviran cel spekter omrežij v možganih. Na valovih odnosov se znajdemo zelo različno, včasih smo veseli, še večkrat razočarani. Socialna zavrnitev se v možganih dotakne istih področij kot fizična bolečina. Razviti normalen in zdrav odnos je zelo težko, kakovostni odnosi od nas zahtevajo, da si vzamemo čas. Tega pa nam kronično primanjkuje. Od kakovosti odnosov je zelo odvisno naše psihofizično zdravje, v sodobni tržno usmerjeni družbi je vse bolj prisoten tudi “kult” izgorelosti. 

“Bistvo odnosa je, da spoznaš drugega, sebe, svet. In da si drugačen.” Kako to doseči, kako imeti hkrati “normalen” odnos in biti drugačen? Iz katerih zdravih izhodišč lahko razvijemo kakovostne odnose in dobro psihofizično počutje? V razpravi sodelujeta specialistka psihiatrije Breda Jelen Sobočan in predstojnik centra za mentalno zdravje na Psihiatrični kliniki v Ljubljani, prof. dr. Borut Škodlar.

“Ozavestiti bi morali, da je čas edino, kar imamo. Da ga imamo na razpolago zelo omejeno količino z vidika večnosti. In odnosi od nas zahtevajo, da si vzamemo čas.” (Breda Jelen Sobočan)

“Prijatelje potrebujemo za metabolizem glavnega odnosa, da ga lažje razumemo, okrepimo, nadaljujemo. To velja tudi, če smo v dolgi partnerski zvezi.” (Borut Škodlar)

Človek ni otok je geslo letošnjega tedna možganov. S seboj, s teboj, s svetom vstopamo v različne odnose. Kaj pa se pri tem dogaja v naših možganih? V skupni tridelni seriji oddaj Frekvenca X in Možgani na dlani na Radiu Slovenija raziskujemo pomembnost odnosov za psihofizično zdravje, odnose v virtualnem svetu in vpliv hormona oksitocina na socialne možgane.