Da je šport izjemno pomemben za zdravje slehernika, zagotovo ni treba podrobneje pojasnjevati. Raziskave pa kažejo, da je med nezadostno telesno dejavnimi tudi veliko invalidov različnih starostnih skupin, zato so pri njih tveganja za nastanek bolezni večja. Žal pa nacionalni programi športa in telesne dejavnosti že za otroke in mladostnike invalide niso prilagojeni in zato ne omogocajo enakovredne vključenosti. To je lahko eden od razlogov, da se telesna nedejavnost iz otroštva prenaša v druga starostna obdobja. Pa tudi za odrasle invalide in starostnike, ki bi želeli postati ali ostati dejavni, je obstoječih programov in organizacij, ki bi omogočali tako vadbo, razmeroma malo.

Svoji zgodbi predstavljata športnika invalida Matic Keržan in Aleš Kramolc

Šport je izjemno pomemben za zdravje slehernika, med nezadostno telesno dejavnimi pa je tudi veliko invalidov, kar še poveča tveganja za nastanek bolezni. Nacionalni programi športa in telesne dejavnosti za otroke in mladostnike invalide niso prilagojeni in zato ne omogočajo enakovredne vključenosti. To je lahko eden od razlogov, da se telesna nedejavnost iz otroštva prenaša v druga starostna obdobja. Pa tudi za odrasle invalide in starostnike, ki bi želeli postati ali ostati dejavni, je obstoječih programov in organizacij, ki bi omogočali tako vadbo, razmeroma malo.

Matic Keržan in Aleš Kramolc sta mlada invalida, ki sta svoj smisel našla prav v športu. Prvi si je vrata v prihodnost odprl s pomočjo odbojke, drugi pa je največ športnih užitkov našel v ragbiju. Slednji je svojo zgodbo opisal v knjigi Vozim skozi življenje, na Valu 202 pa smo ga pred časom gostili v oddaji Ambulanta 202. Več informacij o športnih dejavnostih invalidov najdete na spletni strani Zveze za šport invalidov Slovenije.

Jana Vidic