V Anton Podbevšek Teatru v Novem mestu bo v petek premierno na ogled predstava Muzikofilija (Zgodbe o glasbi in možganih). Delo Oliverja Sacksa je režirala Ivana Djilas.
V Slovenskem mladinskem gledališču v Ljubljani bo v petek premiera Kliči M za Macbetha po Macbethu Williama Shakespearja v režiji Matjaža Pograjca.

Premieri v Novem mestu in Ljubljani

V Anton Podbevšek Teatru v Novem mestu bo v petek premierno na ogled predstava Muzikofilija (Zgodbe o glasbi in možganih). Delo Oliverja Sacksa je režirala Ivana Djilas.  V predstavi po istoimenski znanstveno literarni predlogi nevrologa Oliverja Sacksa iz leta 2007 nastopajo Aleš Valič, Aljaž Jovanović in Boštjan Gombač. Zgodbe o neverjetni terapevtski moči glasbe ter o vztrajnosti glasbenega spomina, ki se upira številnim možganskim poškodbam, sicer usodnim za avtobiografski, zgodovinski ali jezikovni spomin, kažejo, da je glasba močnejša in nevarnejša, kot si sploh lahko predstavljamo, in da igra ključno vlogo pri razumevanju človeka, njegovih možganov in njegove zavesti.

V Slovenskem mladinskem gledališču v Ljubljani bo v petek premiera predstave Kliči M za Macbetha. Predstava po Macbethu Williama Shakespeara v prevodu Srečka Fišerja je nastala v režiji Matjaža Pograjca. Navdih zanjo je z ekipo iskal na enotedenskih pripravah na Portugalskem. Tam so raziskovali tudi tradicijo fada. Gre za nov žanr, ki se sprehaja med dramsko predstavo in koncertom. Glasbo je napisal Tibor Mihelič Syed, ki jo bo tudi izvajal skupaj z Macbendom. V vlogah zakoncev Macbeth bosta kot gosta nastopila Jurij Drevenšek in Klara Kastelec, v ostalih vlogah pa člani Slovenskega mladinskega gledališča: Matija Vastl, Željko Hrs, Matej Recer, Ivan Peternelj, Janja Majzelj, Daša Doberšek in Blaž Šef.

Jolanda Fele