Kulturnice

Kdo sem?/Who Am I?

Kdo sem, kam grem in od kod prihajam?

kdo sem 1
Kdo sem?/ Who Am I? – mednarodna mladinska koprodukcijska predstava
foto: SNG Nova Gorica / Inga Remeta

Kdo sem?/Who Am I? se v mednarodni mladinski koprodukcijski predstavi, ki bo premiero doživela v Slovenskem narodnem gledališču v Novi Gorici, sprašuje šest mladih igralcev iz petih evropskih držav. Odgovoriti skušajo tudi na vprašanja, kam gredo in od kod prihajajo, ali pripadajo prostoru, v katerem živijo, ali prostoru, iz katerega izhajajo.
Uprizoritev s šestimi mladimi igralci iz petih evropskih držav, ki jo je režirala Tijana Zinajić, je nastala v okviru evropskega projekta ID Babylon in ob sodelovanju gledališč iz Italije, Nemčije, Francije, Velike Britanije in Slovenije. Po premierni uprizoritvi v Novi Gorici bodo 19. februarja predstavo igrali v gledališču Glej v Ljubljani, potem pa še v vseh gledališčih, ki sodelujejo pri projektu.

Nova slovenska opera Julija predstavlja zgodbo o večni ljubezni, osrednja lika sta France Prešeren in njegova muza Primičeva Julija. Velika operna premiera Novega mesta Julija bo v Kulturnem centru Janeza Trdine.

Tretji igrani celovečerni film režiserja Martina Turka Ne pozabi dihati je, kot pravi avtor, intimna drama o odraščanju, prvih ljubeznih, ljubosumju in močnih čustvih, ki človeka prevevajo v tem obdobju. V sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center in Cankarjev dom organizirata od jeseni 2017, bo tudi slavnostna premiera filma Ne pozabi dihati v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.