Direktor tekem svetovnega pokala Peter Gerdol o največjih zvezdnicah belega cirkusa, o težkih odločitvah zaradi pretoplih zim in tudi o svojem prvem športu, košarki.

Lani poleti so se delegati Mednarodne smučarske zveze na kongresu v Dubrovniku odločili, da bo novi direktor ženskih tekem svetovnega pokala Peter Gerdol. Zamejski Slovenec iz Trbiža je tako prevzel enega najbolj odgovornih položajev v karavani alpskega smučanja. Kaj je na tem položaju najbolj morasta stvar, ki bi se mu lahko zgodila?

“Vremena ne moremo nadzorovati, je pa seveda to tisto, kar nas najbolj skrbi. Te kratkoročne spremembe, pri katerih se vremenska napoved spreminja iz dneva v dan, so velika nevšečnost, saj ne moremo ničesar načrtovati. Preprosto bomo morali postati fleksibilnejši.”

 

Zimo preživlja v smučarskih središčih po vsem svetu: “Med sezono tako rekoč ne smučamo, naša naloga je, da se s smučmi nekako spustimo s starta do cilja.”  Vseeno je bil zelo hvaležen, da je po selitvi Zlate lisice lahko spal v domači postelji in ne v hotelu. Na začetku kariere si najbrž ni predstavljal, da bo tako.

“Moja prva študentska služba je bila prodajanje bencina. Potem sem 23 let delal na žičnicah v Trbižu, od prodaje turističnih paketov, do organizacije tekem in marketinga. Nabral sem si ogromno izkušenj iz različnih področij in nikoli mi ni bilo dolgčas.”

 

Sicer pa je njegov prvi šport košarka, za katerega ima sicer premalo časa, je pa navdušen nad slovenskim košarkarskim genijem.

“Včasih, ko se s sedežnico peljem na tekmovališče, na telefonu gledam najboljše poteze Luke Dončića.”

Anja Hlača Ferjančič