Po uradni razglasitvi pandemije, njeno žarišče je trenutno v Evropi, se celina sprašuje, kako naj se odzove na krizne razmere. Okužene so odkrili že v vseh evropskih državah, Evropska unija je sprostila 25 milijard evrov pomoči gospodarstvu, pojavljajo pa se vprašanja o solidarnosti med državami. Z bruseljsko dopisnico Mojco Širok razmišljamo, kako je unija pripravljena na zdravstveno krizo.

Smo pri ključnem problemu – zakaj imamo Evropsko unijo. Ves čas poudarjam, kar pravi Ursula von der Layen, Evropska unija so države članice, ki so suverene pri svojem odločanju. Evropska unija tukaj samo koordinira in usklajuje. Bruselj počne tisto, kar lahko.” – Mojca Širok

Razmere se po državah članicah zelo razlikujejo. Nekateri italijanski poslanci so se ta teden ostro odzvali, češ da druge države ne ravnajo solidarno do Italije. Mojca Širok, ki je bila tudi italijanska dopisnica, pojasnjuje: “Italijanska vlada je ukrepala tako, kot je bilo treba. Težava pa je bila v tem, da Italijani teh navodil niso upoštevali.”

Komisarju Lenarčiču je pripadla ena najbolj vidnih vlog. To nalogo opravlja dobro. Ukvarja se z usklajevanjem in spodbujanjem solidarnosti med državami članicami. Če pa država članica ne zaprosi za pomoč, EU civilne zaščite na evropski ravni ne more aktivirati.”

Mitja Peček