Aktualno

Milijoni dni bolniške odsotnosti samo zaradi pomanjkanja vitamina D?

Pozimi je z vitaminom D optimalno preskrbljenih manj kot pet odstotkov odraslih. Kako vedeti, ali smo med njimi, ali je smiselno dodajati prehranska dopolnila za vsak primer, ali je ob sončenju lahko vitamina D preveč?

Zimsko sonce
Zimsko sonce
foto: Pixabay.com

Vitamin D  je nujen za  zdrave kosti  in dobro delujoč imunski sistem. Toda zdaj, sredi zime nam nepreklicno zmanjkujejo še zadnje zloge vitamina D, ki si ga naša telesa  tvorijo in skladiščijo med poletno izpostavljenostjo soncu.

“Potrebno je poudariti, da je že zelo kratka izpostavljenost soncu ob vsakodnevnih dejavnostih v poletnem času dovolj za zadostno sintezo vitamina D, med tem ko je v zimskem času problem, ker je intenziteta UV sevanja v sončni svetlobi nižja. Drug način, kako dobimo vitamin D, je s prehrano. Prehranski viri so mlečni izdelki, jajca in ribe, vendar je ob običajni prehrani prehranski vnos na ta način relativno nizek.” – prof. dr. Katja Žmitek

V okviru raziskave NUTRIHEALTH so opazili, da so ljudje, ki uživajo ribe dvakrat na teden in ki uživajo tudi mlečne izdelke in jajca, bolje priskrbljeni z vitaminom D, hkrati pa tudi mnogi izmed teh še niso bili dovolj preskrbljeni, ker tovrstni viri ne vsebujejo toliko vitamina D, kolikor ga lahko pozimi primanjkuje. Meritve so pokazale, da med novembrom in aprilom približno osemdeset odstotkov odraslih prebivalcev ni zadostno preskrbljenih z vitaminom, optimalno pa je preskrbljenih manj kot pet odstotkov odraslih.

“Ugotavlja se, da ima vitamin D zelo pomembno vlogo v imunskem sistemu. Ena izmed britanskih raziskav je pokazala, da bi lahko, če bi zagotavljali ustrezno preskrbljenost z vitaminom D pri njihovih prebivalcih, preprečili nekaj milijonov bolniških odsotnosti vsako zimo.”

Raziskave so pokazale, da bi utegnil tudi tip kože in njena reakcija na sonce precej vplivati na to, kako je telo sposobno sintetizirati vitamin D. S to raziskavo bodo veliko lažje pripravili priporočila za dodajanje vitamina D k prehrani. V Skandinaviji že poznajo sistemsko dodajanje k prehrani, o potrebi po tovrstnih ukrepih pa se bo po raziskavi odločala vsaka država zase.

K odločitvi, kako bomo ravnali pri nas, lahko pripomorete vsi, ki bi to želeli in ki imate bodisi  izrazito svetlo ali pa kar se da temno in na sonce manj občutljivo polt.  Z vzorčkom krvi, oddanim sedaj in še enim, ki vam ga bodo odvzeli po poletju, boste pomagali dognati, ali bi  dodatno uživanje vitamina D  ljudem pomagalo do krepkejšega zdravja. Prijavnico in dodatne informacije najdete na spletni strani nutris.org, raziskava pa poteka tudi pod okriljem ministrstva za zdravje.