Vroči mikrofon

Nerealni standardi na stanovanjskem trgu

O smernicah stanovanjske politike z gostjo Mašo Hawlina, članico Zadrugatorja in Inštituta za študije stanovanj in prostora, ki je del Mreže Stanovanja za vse

DRU20200116_GIL8912
foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Obetal se nam je nov korak pri urejanju stanovanjske problematike. Osnutek novega stanovanjskega zakona je bil pripravljen, prinašal je nove ukrepe, ki naj bi med drugimi zagotovili tudi več javnih najemnih stanovanj in možnost nakupa pod ugodnejšimi pogoji. Z včerajšnjim odstopom premiera so se ustavile tudi vse aktivnosti z zakonom, zato so na ministrstvu za okolje in prostor odpovedali tudi današnjo udeležbo v Vročem mikrofonu. Vseeno smo stanovanjsko problematika premleli z Mašo Hawlina, članico Zadrugatorja, ki ima kljub pozitivnim korakom pomisleke glede novega zakona..

“Predvsem je alarmantno, da novi zakon in finančni načrt ne predlagata višje denarne podpore stanovanjski problematiki.”

Stanje na stanovanjskem trgu je v res slabem stanju, nekateri predlogi pa bi ga lahko celo poslabšali, je prepričana sogovornica.

“Ukrep, ki omejuje dvig najemnine na deset odstotkov letno, ustvarja okolje, ki spodbuja kratkoročne najemne pogodbe. Lastniki bodo vsako leto zamenjali najemnike in brez posledic dvignili najemnino.”

Že zdaj na trgu beležimo porast naravnost bizarnih praks.

“Lastnica je prekinila pogodbo, ker je na facebooku podnajemnice našla fotografije v kopalkah in se ji je to zdelo popolnoma neprimerno. V nekem drugem stanovanju pa so prepovedali kuhanje azijske prehrane. Trg je tako zasičen, da imajo lastniki lahko popolnoma nerealne standarde.”